Business Hi-Tech

Grupul Naspers pregăteşte listarea la Amsterdam a operaţiunilor de comerţ electronic, evaluate la 130 mld. euro. În România Naspers deţine eMAG, PayU, OLX, Fashion Days, Autovit

Grupul Naspers pregăteşte listarea la Amsterdam a...

Autor: Adrian Seceleanu

26.03.2019, 00:00 150

Fondul de investiţii sud-african Naspers a anunţat luni că vrea să-şi divizeze operaţiunile listând la bursă separat o parte din operaţiunile de e-commerce, ceea ce va crea cel mai mare grup de internet din Europa prezent pe bursă, care ar putea să valoreze peste 130 de miliarde de euro.

Naspers deţine în România eMAG, OLX, Fashion Days, Autovit, PayU, care au vânzări totale de aproape 1,2 miliarde de euro. Cea mai recentă evaluare a eMAG, liderul pieţei de retail online din România, a fost de un miliard de dolari, conform datelor furnizate ZF de Naspers la finele anului trecut. Cea mai valoroasă deţinere pe care o are Naspers este pachetul de acţiuni de la gigantul Tencent din China, care valorează 122 de miliarde de dolari.

Naspers nu a oferit detalii financiare despre listare, însă directorul financiar Basil Sgourdos a declarat că este posibil ca noua entitate să devină a treia cea mai mare dintre cele listate la Euronext, peste gigantul petrolier Total, care este evaluat la aproximativ 130 de miliarde de euro. Noua entitate ar urma să fie deţinută în procent de 75% de Naspers. Listarea ar urma să aibă loc în a doua parte a acestui an. „Listarea va reprezenta o oportunitate atrăgătoare pentru investitorii internaţionali în industria de tehnologie pentru că le va oferi acces la un portofoliu unic de active online”, a afirmat Bob van Dijk, CEO al Naspers. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO