Business Hi-Tech

Grupul TechAngels a investit peste 4,6 mil. euro în start-up-uri tech în primele nouă luni din 2022: „ Suma investită în primele nouă luni ale anului este mai mare decât investiţiile pentru tot anul 2020, dar înregistrează o scădere cu 20% faţă de anul record 2021”

Mălin-Iulian Ştefănescu, Preşedintele TechAngels

Mălin-Iulian Ştefănescu, Preşedintele TechAngels

Autor: Alexandra Cepăreanu

20.10.2022, 13:20 59

Grupul de investitori privaţi TechAngels, axat pe susţinerea start-up-urilor de tehnologie din România şi din regiune, a investit în dezvoltarea startup-urilor tech locale, cumulat, peste 4,6 milioane de euro primele nouă luni ale anului 2022, au transmis reprezentanţii companiei printr-un comunicat. Suma investită în primele nouă luni ale anului în curs de TechAngels este mai mare decât investiţiile pentru tot anul 2020, dar înregistrează o scădere cu 20% faţă de anul record 2021, când în primele nouă luni au fost investite sume de 5,8 milioane de euro, potrivit sursei citate.

„Cifrele pe primele nouă luni reflectă o realitate a întregului ecosistem tech. Soluţiile tech suscită interes şi există un apetit din partea pieţei şi investitorilor pentru că sunt în centrul dezvoltării tuturor domeniilor economice astăzi. Pe de altă parte, evenimentele macroeconomice, izbucnirea războiului în Ucraina, inflaţia şi creşterea preţurilor energiei au influenţat sentimentul general al investitorilor. Trimestrul trei arată o revenire a intenţiei de investire, dar nu la acelaşi nivel cu cel din primul trimestru al anului 2022. O posibilă cauză a acestor evoluţii poate fi scăderea numărului de noi intrări de startup-uri în stadiul de Produs Minim Viabil. Se observă o relativă scădere a rundelor de tip seed, dar o creştere a numărului de runde de serie A”, a spus Mălin-Iulian Ştefănescu, Preşedintele TechAngels.

Practic, în primele nouă luni ale anului 2022, cei 128 de membri ai TechAngels au evaluat circa 92 de startup-uri, din care au întâlnit în pitch 54, iar 19 dintre acestea şi-au prezentat soluţiile în trimestrul al treilea din acest an. TechAngels a organizat şi o secţiune separată în platforma de lucru a asociaţiei, pentru participarea startup-urilor tech din Ucraina.

„La acestea se adaugă sesiunile dedicate startup-urilor din Ucraina şi sesiunile de pitch la nivel european, în cadrul Business Angels Europe, una dintre reţelele europene din care TechAngels face parte.”

În ultimii cinci ani, TechAngels a contribuit cu peste 30 de milioane de euro la dezvoltarea ecosistemului tech local, conform sursei citate.

„Din perspectiva domeniilor către care s-au orientat soluţiile startup-urilor, e foarte vizibil cum tehnologia cuprinde orice aspect al vieţii. O segmentare devine chiar dificilă. Am văzut soluţii pentru managementul integrat al activităţii din aproape orice domeniu de business, dedicate managementului mai eficient financiar, licenţe, oameni, fluxuri de business, până la o diversitate la fel de mare de soluţii pentru managementul vieţii cotidiene– turism, sănătate, parenting, educaţie, viaţă activă, reducerea risipei şi multe altele”, a adăugat Mălin Ştefănescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO