Business Hi-Tech

Guvernele vor o felie din „Big Data”: Preşedintele Emmanuel Macron vrea să permită Fiscului francez să colecteze date de la Facebook şi Instagram pentru a detecta fraude

Guvernele vor o felie din „Big Data”: Preşedintele...

Autor: Alex Ciutacu

02.10.2019, 14:56 600

Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să ofere Fiscului francez autoritatea de a colecta date de la Facebook, Instagram şi alte reţele sociale pentru a ajuta la detectarea fraudelor, potrivit Bloomberg.

Guvernul vrea ca parlamentul să includă un articol în Legea bugetului pe 2020 care să garanteze aceste puteri extinse pentru autorităţile de taxe şi pentru administraţiile vamale.

Statul va urmări online pieţe precum Ebay, Vinted sau Le Bon Coin, ca parte a programului pilot ce ar trebui să se desfăşoare pe o perioadă de trei ani.

„Această decizie nu este despre urmărirea datelor personale. Aceasta este despre unii oameni care vor să evite taxele”, spune Gerald Darmanin, ministrul de Buget al Franţei.

El spune că guvernul s-a pregătit pentru ca acest articol să fie amendat de parlamentari, dar speră ca ideea de bază să fie păstrată.

Administraţia Macron merge înainte cu acest plan în ciuda obiecţiilor formulate de autoritatea naţională pentru privacy. Organizaţia din Paris a anunţat în data de 30 septembrie că acest plan schimbă total modul în care guvernul se foloseşte de datele personale.

„Acest mecanism prezintă provocări ridicate în ceea ce priveşte libertăţile oamenilor, ţinând cont de impactul mecanismului asupra privacy-ului şi posibilele efecte asupra libertăţii de exprimare în online”, spune Darmanin.

Franţa nu este prima ţară care vrea să supravegheze internetul pentru a diminua fenomenul fraudei fiscale, încât şi autorităţile din Marea Britanie au început să strângă date în 2018 din acelaşi motiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO