Business Hi-Tech

Guvernul Ciolacu deblochează într-un final, cu întârziere faţă de celelalte ţări participante din UE, finanţarea de 190 mil. euro din PNRR pentru industria de microelectronică şi semnează miercuri contractele cu Bosch, Continental şi NXP

Guvernul Ciolacu deblochează într-un final, cu...

Autor: Adrian Seceleanu

26.10.2024, 08:00 42783

Guvernul Ciolacu va semna miercuri, într-un final, cu mare întârziere faţă de celalalte state membre din UE participante, contractele de finanţare pentru programul de dezvoltare al industriei de microelectronică din România, finanţat cu aproape 200 mil. euro din PNRR, conform unui anunţ al executivului. Contractele vor fi semnate cu subsidiarele giganţilor Bosch, Continental şi NXP.

La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare susţinute prin Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii şi al Tehnologiilor Comunicaţiilor şi-a anunţat prezenţa şi premierul Marcel Ciolacu.
Companiile implicate dar şi personalităţi din mediul educaţional, implicate în definirea şi derularea programului, acuzaseră, la începutul acestei luni, în cadrul unei întâlniri organizate de Academia Română, întârzierile cu care se desfăşoară programul pe plan local.

„Suntem în relaţie cu autorităţile, în special cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Economiei şi Antreprenoriatului şi Turismului. Suntem într-o fază în care cererile de finanţare au fost trimise, plus trei intervenţii asupra lor bazate de feedbackul primit de la ministere. Aşteptăm să se semneze cât mai curând. NXP este prezent în proiectul IPCEI în alte ţări Germania, Olanda şi Austria. În toate celelalte ţări lucrurile sunt în desfăşurare, au intrat în normal, raportări. Noi suntem singurii care nu au semnat încă şi asta ne creează şi nişte probleme, de asta ar trebui să şi începem pentru că proiectele pe care le facem sunt legate de ceea ce fac şi celelalte ţări. Deci din punctul de vedere al ţărilor cu care noi lucrăm, noi suntem ultimii care aşteptam să fim să semnăm“, a declarat Bogdan Costinescu, reprezentant al NXP.

Prof. dr. Marius Enăchescu, directorul general al Centrului pentru Ştiinţa Suprafeţei şi Nanotehnologie din cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti (UNSTPB), a declarat în cadrul întâlnirii că asemenea evenimente ar trebui să fie organizate de ministerele de resort pentru a avea rezultate. „Este a nu ştiu câta oară când particip şi eu la o astfel întâlnire, dar care are loc între entităţi care se cunosc bine, lucrează de ani de zile, primesc proiecte, dar cum se întâmplă şi astăzi - câteodată am mai avut câte o undă, câte un abur de minister, astăzi nu este niciunul reprezentat. Deci eu aş sugera că astfel de întâlniri să fie generate de ministere. Dacă ei nu ajung la ideea că trebuie făcut ceva în ţară şi hai să-i chemăm (...) şi pe cei care ştiu ce să facă, şi doresc să facă, şi sunt capabili să genereze proiecte şi să le implementeze (...) noi doar  vorbim aici, mă deranjează că nu avem eficienţă, n-avem productivitate”.

Profesorul Marian Enăchescu a povestit că a făcut lobby pentru participarea României la programul IPCEI încă de la început dar că reprezentanţii unor autorităţi nici măcar nu au răspuns la mesaje. „Nu este nici cea mai mică strategie, de la niciunul - de la nivel de la prim-ministru, preşedinte şi aşa mai departe.  Pentru că la vremea când se pregâtea IPCEI am trimis astfel de scrisori la toţi pe care i-aţi auzit: preşedinte ş.a.m.d. (...) Am trimis e-mail-uri, repet, la preşedinte, la consilierul primului ministru pe probleme de cercetare ştiinţifică şi industriale, la toată lumea. (...) Morţi. Nimeni nu ascultă”.

Mai multe detalii şi un rezumat video al declaraţiilor de la evenimentul organizat de Academia Română sunt disponibile aici.