Business Hi-Tech

Hackerii est-europeni golesc conturile companiilor americane

Hackerii est-europeni golesc conturile companiilor americane
27.08.2009, 16:43 28

Retelele organizate de criminalitate informatica din Europa de Est au inceput sa ia in vizor companiile mici si mijlocii din Statele Unite, punand la cale un val infractional ce provoaca pagube de milioane de dolari si care a alimentat ingrijorarea institutiilor financiare de peste ocean, scrie cotidianul The Los Angeles Times.

O echipa constituita din reprezentanti ai industriei financiare a lansat saptamana trecuta un avertisment cu privire la aceasta problema si a solicitat implementarea rapida a masurilor utilizate in prezent pentru detectarea fraudelor comise cu ajutorul cardurilor de credit.

„In ultimele sase luni, institutiile financiare, companiile de securitate, agentiile de stat precum si mass-media au raportat o crestere semnificativa a numarului de fraude ce implica transferuri de fonduri, victimele fiind companiile mici si mijlocii", au explicat reprezentantii institutiilor financiare.

Mesajul a fost transmis Centrului pentru distribuirea si analiza informatiilor financiare, un grup creat pentru a oferi date despre amenintarile care pot pune in pericol sectorul financiar.

Grupul este operat si finantat de giganti financiari americani precum American Express, Bank of America, Citigroup, Fannie Mae sau Morgan Stanley.

Companiile mici, tinta preferata

Intrucat in cele mai multe cazuri, tintele preferate de hackeri par sa fie companiile de dimensiuni mici, atacurile cibernetice nu s-au bucurat de notorietate pana in momentul in care agentiile guvernamentale si marii retaileri nu au devenit victime.

Centrul pentru distribuirea si analiza informatiilor financiare a aratat ca pierderile unor companii se ridica la sute de mii de dolari sau chiar mai mult.

In iulie, un district scolar de langa Pittsburgh a intentat proces bancii la care avea deschise mai multe conturi pentru a-si recupera 700.000 de dolari (488.000 de euro) din banii furati, in timp ce o firma din Baton Rouge, statul Louisiana, a pierdut 100.000 de dolari. Recordul este detinut de o companie texana, care in urma atacurilor cibernetice a ramas fara 1,2 mil. dolari (838 mil. euro).

FBI-ul se implica

„Impartasim aceleasi temeri cu privire la intentia criminalilor informatici de a aduce prejudicii sectorului financiar si clientilor, fie ca este vorba de atacuri cibernetice sau de alte metode de obtinere a informatiilor despre conturile bancare si in cele din urma, de retragerea neautorizata a fondurilor", a declarat Steven Chabinsky, director adjunct al departamentului de criminalitate informatica din cadrul Biroului Federal de Investigatii (FBI).

Fraudele realizate in mediul online au crescut cu peste 50% anul trecut

Agentia de combatere a criminalitatii din sectorul financiar, divizie a Trezoreriei americane care ia in vizor suspiciunile de frauda raportate de banci, a anuntat ca transferurile bancare frauduloase au crescut cu 58% in 2008.

Totodata, expertii in domeniu sunt de parere ca o estimare cat mai apropiata de realitate a pierderilor suferite de companii in urma atacurilor cibernetice nu este posibila, in conditiile in care mare parte din victime nu depun plangeri.

 

Cum actioneaza hackerii

  • Primul pas este trimiterea unui e-mail care contine fie un atasament virusat, fie un link, care odata accesate instaleaza o aplicatie destinata sa fure parolele.
  • Inarmati cu aceste parole, escrocii initiaza o serie de transferuri bancare online, de cele mai multe ori in transe de cel mult 10.000 de dolari pentru a evita filtrele bancare.
  • Hackerii apeleaza la ajutorul unor intermediari, care urmaresc indeaproape traseul banilor obtinuti in mod fraudulos. Astfel, ei preiau sumele furate, creeaza conturi bancare si trimit apoi banii celor din spatele acestor scheme.
  • In majoritatea situatiilor, destinatia finala a acestor bani este Europa de Est.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO