• Leu / EUR4.7354
  • Leu / GBP5.3426
  • Leu / USD4.2876
Business Hi-Tech

Han­ganu: Ajutorul de stat pentru granzi a dinamitat piaţa de muncă în IT

Han­ganu: Ajutorul de stat pentru granzi a dinamitat piaţa de muncă în IT

arius Han­ganu, managing partner în cadrul Tremend Software Con­sulting

Autor: Ioana Nita

27 mar 2015 3638

Ajutorul de stat primit de multinaţionalele din IT în baza H.G. 797/2012, prin care acestea s-au angajat ca în termen de trei ani să creeze minimum 200 de locuri de muncă pe plan local, a destabilizat piaţa de forţă de muncă în domeniul IT&C, potrivit lui Marius Han­ganu, managing partner în cadrul Tre­mend Software Con­sulting şi pre­şedinte al unui nou înfiinţat grup de firme din Ca­pitală, Dif­ferent Angle Cluster.

„Facilităţile primite de unii dintre marii jucători internaţionali (prezenţi pe plan local - n.red.) ar fi avut sens într-o industrie în care nu există locuri de muncă, însă în această industrie cererea este cu mult peste ofertă. Aproape că se ajunge la o canibalizare pentru a putea suplini cererea de specialişti IT“, a spus el.

Competiţia acerbă pentru recrutarea specialiştilor IT a determinat o creştere a salariilor oferite de multinaţionale, fapt ce i-a pus pe furnizorii locali de soluţii software într-o poziţie foarte dificilă fiindcă aceştia nu au în spate forţa unui conglomerat internaţional care să poată susţine pachetele salariale la fel de mari, a spus Hanganu. Salariul pentru un programator debutant este cuprins între 500-700 euro net pe lună, în timp ce pentru un specialist cu experienţă remuneraţia poate ajunge la câteva mii de euro pe lună. 

“Schemele de ajutor de stat le permit să dea salarii uriaşe. Cum poate o companie locală să concureze cu multinaţionalele care dau salarii duble pentru că nu au taxe, sau taxe foarte mici?”, a punctat Hanganu. 

Printre multinaţionalele care au obţinut ajutoare de stat pentru crearea de locuri de muncă în România se numără IBM, SAP, Dell, Microsoft, Atos, Endava, Siemens, Luxoft sau Pentalog. Acestea s-au angajat să creeze peste 6.000 de locuri de muncă în următorii trei ani, iar finanţarea primită de la stat se ridică la peste 50 de milioane de euro.

“Scheme de ajutor de stat nu au făcut decât să polarizeze piaţa în jurul acestor multinaţionale, care oricum erau mari şi aveau o putere în spate ce le-ar fi permis să intre pe piaţa locală şi altfel”, a spus preşedintele Different Angle Cluster - primul cluster IT din Bucureşti.

El a menţionat că programul de ajutor de stat ar trebui generalizat, astfel încât să se aplice tututor furnizorilor de soluţii software, inclusiv cei locali, de dimensiuni mai mici.

“În cluster spre exemplu sunt companii de de la câţiva zeci de angajaţi la circa 100. E greu pentru o companie cu 100 de angajaţi, să deschidă dintr-o dată 200 de locuri de muncă, chiar dacă vorbim de următorii 3 ani, dar acest lucru înseamnă să ai o creştere exponenţială care nu se întâmplă peste noapte în business”.

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7354
Diferență: 0,0042
Ieri: 4.7352
Azi: 4.2876
Diferență: -0,2397
Ieri: 4.2979
Azi: 5.3426
Diferență: 0,259
Ieri: 5.3288
Azi: 4.3067
Diferență: -0,3678
Ieri: 4.3226