Business Hi-Tech

Harta hub-urilor din România, „centrele“ în care s-ar putea naşte următorul Gecad, Bitdefender sau LiveRail

Harta hub-urilor din România, „centrele“ în care...

Autor: Ioana Nita

30.03.2015, 16:44 4272

În cele mai mari oraşe din ţară începe să prindă contur un ecosistem de centre care ajută dezvoltarea start-up-urilor hi-tech.

După mai bine de 15 de ani de creştere susţinută, alimentată atât de multi-naţionale cât şi de exemplele de succes la nivel internaţional ale unor companii lansate de antreprenori locali, industria locală de IT a ajuns la un nivel de dezvoltare ce permite conturarea unui ecosistem care să sprijine noul val de companii hi-tech, start-up-urile având în prezent posibilitatea de a închiria un spaţiu de lucru în hub-uri din Capitală dar şi din marile oraşe din ţară - Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Constanţa.

De la apartamentele în care îşi începeau în anii ’90 afacerile Radu Georgescu (Gecad) sau Florin Talpeş (Bitdefender) - acum antreprenorii hi-tech pot încerca să îşi dezvolte ideile de business în centre din care să aibă acces la mai multe resurse.

Evoluţia, după un model deja de succes în SUA şi în alte pieţe occidentale, vine şi pe fondul boom-ului prin care a trecut industria: aproape toate numele mari din IT-ul mondial au acum aici un centru de dezvoltare sau servicii cu sute sau mii de angajaţi, iar pe „drumul“ deschis de Radu Georgescu în 2003 prin vânzarea unui antivirus către gigantul Microsoft au „călcat“ nume noi, care au reuşit de asemenea să valideze la nivel internaţional afaceri demarate aici - unul dintre cele mai răsună­toare exemple fiind cel al achiziţiei de către Facebook a LiveRail, o idee „născută“ în Cluj-Napoca. Hub-urile sunt locaţii în care se „nasc“ practic comunităţi de start-up-uri, unde proaspeţii antreprenori împart spaţiul de lucru cu alţi antreprenori sau în interiorul cărora se înfiinţează şi acceleratoare şi incubatoare de afaceri care oferă acces la finanţare - la o comunitate de potenţiali investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO