Business Hi-Tech

Hartuirea electronica, cea mai noua forma de teribilism pe internet in randul tinerilor liceeni

01.10.2007, 01:13 498

Fenomenul de hartuire prin intermediul computerului este relativ nou, insa pare foarte dificil de controlat sau de oprit, apreciaza jurnalistul independent Bill Thompson.
Hartuirea electronica sau digitala devine un fenomen din ce in ce mai greu de gestionat pentru copii, parinti si institutii de invatamant.
Monitorizarea locului fizic de joaca al elevilor sau a autobuzului scolar pot preveni agresiunile fizice sau verbale, insa pentru segmentul online sunt necesare alte strategii, deoarcece nu vor fi nicioadata suficienti profesori poate a monitoriza toate interactiunile ce se petrec pe Internet, a declarat Thompson.
El considera ca solutiile tehnologice nu vor ajuta, deoarece copiii sunt foarte eficienti la exploatarea punctelor slabe ale diverselor sisteme - de la adolescentii care dezactiveaza filtrele browser-ului web, la hartuitorii care gasesc metode de a abuza de utilizatorii site-urilor de networking social.
Autoritatile sunt cu mult in urma, iar parintii nu au idee cum sa gestioneze problema, a mai spus Thompson, adaugand ca situatia este dificila atat pentru parintii victimelor, cat si pentru parintii agresorilor.
Din fericire, hartuirea digitala incepe sa devina un subiect pe care scolile si guvernul incep sa il ia in serios.
Saptamana aceasta, Departamentul Copiilor, Scolilor si Familiilor (DCSF) a lansat un program ce analizeaza fenomenul de hartuire si detaliaza metodele de implementare a practicilor anti-hartuire in scoli.
In acest program este inclusa si hartuirea digitala, care este combatuta prin campanii online de atragere a atentiei publice. Acestea apar pe diverse site-uri de networking social, in incercarea de a oferi ajutor si suport moral copiilor.
Sistemul de indrumare a fost conceput de compania Childnet International, care organizeaza saptamana aceasta in Statele Unite o conferinta nationala al carei principal subiect de discutie va fi hartuirea digitala. La eveniment vor participa diversi experti din domeniu.
Un aspect pozitiv al persoanelor de la Childnet este faptul ca evidentiaza in permanenta avantajele prezentei online, in timp ce ofera sfaturi audio despre modurile de gestionare a problemelor. Mult prea des campaniile anti-hartuire treceau cu vederea beneficiile pe care le obtin copiii si elevii atunci cand utilizeaza internetul. Ca urmare, mesajul acestora nu are un impact semnificativ asupra tinerilor care pot distinge singur raul de bine si isi iau propriile decizii.
In cadrul lansarii programului, Ed Balls, secretarul american responsabil de educatie, a subliniat faptul ca persoanele indiferente la fenomen pot deveni involuntari agresori prin faptul ca trimit mai departe clipurile video sau fotografiile.
Thompson apreciaza ca este foarte important sa faci copiii sa inteleaga faptul ca partajarea unor imagini sau fisiere video poate rani alte persoane. "Putina distractie nevinovata pentru cineva poate insemna o umilinta ingrozitoare pentru o alta persoana", a adaugat el.
Sfatul propus de DCSF copiilor poate fi pertinent, dar s-ar putea dovedi foarte greu de pus in practica.
Raspunderea la un mesaj text sau e-mail ofensator este uneori greu de rezistat, pentru ca toata lumea vrea sa riposteze impotriva celor care ii agreseaza. Thompson adauga ca dorinta de a sterge mesajele este foarte mare, iar convingerea copiilor sa le pastreze ca dovezi nu va fi usoara.
Chiar daca nu a rezolvat problemele, evenimentul desfasurat saptamana aceasta arata ca situatia este luata in vedere, iar masurile de combatere vor fi adoptate treptat. Acest lucru ar putea incuraja multi copii si elevi sa vorbeasca mai deschis despre ceea ce li se intampla.
Campaniile din scoli ar putea dezvalui de asemenea o noua sursa a hartuirii digitale - adultii, avertizeaza Thompson. In ultimii ani, pe fondul derularii campaniilor de atragere a atentiei asupra hartuirii in scoli, lumea a observat ca hartuirea in locurile de munca constituie de asemenea o problema importanta. Insa, hartuirea directorilor si a colegilor poate fi la fel de agresiva si poate transforma locul de munca intr-un mediu intolerabil.
Thompson estimeaza ca multi adulti vor recunoaste ca viata lor online nu este intotdeauna placuta, iar politica la locul de munca s-ar putea schimba pentru a putea rezolva acest lucru.
"A lua ceva in serios fara a exagera este o problema delicata pentru politicieni si parinti."
Ghidul DCSF referitor la hartuirea digitala nu este nici senzationalist, nici extrem. In esenta recunoaste problema si ofera sfaturi pertinente fara a incerca sa suprime lucruri de valoare.
Acest lucru se intampla foarte rar atunci cand se incearca protejarea copiilor, apreciaza Thompson, adaugand ca Childnet joaca un rol foarte important in acest proces.
Telefoanele mobile, serviciile de mesagerie instantanee si site-urile de networking social conteaza prea mult pentru copii pentru a le impune sa renunte la ele sau sa accepte ingradiri ale libertatii de utilizare.
Thompson considera ca trebuie gasit un compromis in activitatea online, similar cu cele ce stabilesc ora de culcare sau intervalul de timp de joaca.

1 din 3 parinti crede ca internetul dauneaza

O treime din parinti sunt de parere ca internetul ocupa prea mult timp din viata copiilor lor, in timp ce mamele sunt constiente mai mult decat tatii de pericolele la care se expun copiii-internauti.
Un studiu efectuat de organizatia non-profit Common Sense Media si fundatia culturala Cable in the Classroom a relevat ca mamele sunt mult mai ingrijorate daca site-urile vizitate de copiii lor au un continut adecvat acestora.
Cele doua organizatii au descoperit ca unul din patru parinti sunt ingrijorati de timpul petrecut pe internet de copii, in detrimentul scolii sau plimbarii in aer liber.
Cu toate ca doar 20% din parintii chestionati au fost de parere ca internetul reprezinta un instrument important pentru copii in cadrul activitatilor educative de la scoala, aproximativ 30% au recunoscut ca nu sunt total de acord cu activitatile online ale copiilor, precum expunerea excesiva la reclame care promoveaza limbajul vulgar, sexul sau continutul violent.
Dintre toti subiectii intervievati, parintii care lucreaza pe pozitii de agenti de securitate au parut cei mai interesati de atentia pe care o acorda tinerii continutului disponibil online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO