Business Hi-Tech

HP reînvie TouchPad-ul pentru o ultimă încercare

HP reînvie TouchPad-ul pentru o ultimă încercare

Autor: Ştefan Vrabie

31.08.2011, 12:35 1515

Hewlett-Packard, cel mai mare producător de PC-uri din lume, la doar câteva zile de la anunţarea închiderii diviziei de PC-uri şi cea de tablete care a dus la prăbuşirea acţiunilor HP cu 22%, plănuieşte să "reînvie" temporar tableta TouchPad, mizând că aceasta ar putea detrona iPad-ul de la Apple, tabletă care domină această piaţă în plină expansiune, scrie agenţia de presă Reuters.

Oficialii companiei au anunţat că vor mai produce un ultim lot de tablete TouchPad pe motiv că au fost "foarte surprinşi" de cererea foarte mare generată în ultima săptămână. Tabletele au dispărut de pe rafturile retailerilor precum Amazon sau BesBuy în câteva ore după ce HP a redus în weekend preţul tabletelor la 99 de dolari de la 399 de dolari. Scăderea drastică a preţului a venit imediat după ce oficialii companiei au anunţat pe 18 august că vor închide divizia de tablete ca parte a unei serii de decizii menite să îndepărteze compania de consumatori şi să se concentreze asupra clienţilor business.

"Viteza cu care tabletele au dispărut din inventar a fost uimitoare", au declarat oficialii companiei. "Am decis să mai producem un ultim lot de TouchPad-uri pentru a satisface cererea neîmplinită".

Conform estimărilor făcute de firma de cercetare IHS iSuppli HP pierde bani pentru fiecare TouchPad ieşit din fabrică. Preţul materialelor folosite în versiunea de 32GB a tabletei este de 318 dolari, potrivit iSuppli.

"Nu ştim exact când aceste unităţi vor fi disponibile sau cât de multe vom mai face, şi nu putem promite că vom avea sufiente pentru toată lumea. Ştim doar că va fi cel puţin câteva săptămâni până acestea vor putea fi achiziţionate", au mai spus oficialii.

Mulţi investitori şi analişti au criticat ezitările companiei în deciziile luate, cum ar fi intenţia iniţială HP de a integra sistemul de operare WebOS în fiecare dispozitiv produs de companie, urmată de o decizie de a opri toate gadget-urile cu sistem de operare WebOS, inclusiv TouchPad-ul.

Gigantul american se luptă să îşi crească marjele în timp ce smartphone-urile şi tabletele manâncă din afacerile cu PC-uri care stă la baza business-ului HP. Pe 18 august compania a mai anunţat, de asemenea, că va separa de companie divizia de PC-uri.

Leo Apotheker, directorul executiv al HP, este sub o presiune imensă din parte investitorilor nemulţumiţi cu strategiile de "dute-vino" pe care HP le adoptă. Apotheker, fostul director al companiei SAP, a fost obligat să reducă estimările pentru vânzările HP de trei ori de când a preluat conducerea companiei HP în noiembrie anul trecut.

Respingerea viziunii şefului HP de către acţionari şi investitori au fost vizibilă în ziua când acţiunile companiei s-au prăbuşit cu 22%, atunci când Apotheker a anunţat mutările din HP către software şi cumpărarea companiei britanice de software Autonomy pentru zece miliarde de dolari. Acest lucru a dus la o ştergere de 16 miliarde de dolari din valoare companiei.

Schimbările din strategia HP va provoca un "cutremur" în relaţiile cu retailerii, distribuitorii şi ceilalţi jucători de pe piaţă, iar managerii diviziei de PC-uri ar putea deveni ţinta unor companii rivale, estimează compania de analiză IDC. Pe termen scurt însă livrările HP nu vor fi afectate, potrivit IDC.

Consiliul HP se va întâlni în decembrie pentru a decide cu privire la viitorul afacerilor cu PC-uri deşi foarte mulţi se aşteaptă ca ea să fie separată de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO