Business Hi-Tech

Huawei a făcut pasul cel mare: Gigantul chinez şi-a lansat propriul sistem de operare, pregătindu-se pentru orice scenariu posibil în războiul comercial Beijing-Washington

Huawei a făcut pasul cel mare: Gigantul chinez şi-a...

Autor: Robert Manea

09.08.2019, 12:53 1256

Huawei şi-a lansat propriul sistem de operare HongmengOS, cunoscut în engleză ca HarmonyOS. Potrivit CNBC, compania chineză este pregătită în orice moment să renunţe la Android dacă va fi cazul, pe fondul tensiunilor comerciale dintre Washington şi Beijing. 

Noul sistem de operare poate fi utilizat pe diferite dispozitive, de la smartphone-uri şi boxe inteligente până la senzori, a declarat Richard Yu, CEO-ul Huawei.

Anul acesta, HarmonyOS va fi folosit pentru prima dată pe produsele cu „ecran inteligent” cum ar fi televizoarele. În următorii trei ani, sistemul de operare va fi folosit şi în alte dispozitive , inclusiv în device-urile smartwatch, cât şi în sistemele multimedia ale maşinilor. 

Gigantul Huawei şi-a pregătit o soluţie proprie după ce în urmă cu câteva săptămâni includerea companiei pe „lista neagră” a entităţilor cu care companiile americane nu au voie să facă business, a zguduit atât compania cât şi siguranţa utilizatorilor cu privire la device-urile şi aplicaţiile lor.

După discuţii cu Beijingul, Trump a scos Huawei de pe listă, însă în contextul relaţiei din ce în ce mai tensionate dintre SUA şi China, compania vrea să aibă propria soluţie pregătită. În cadrul summitului G-20 de la Osaka, preşedintele Donald Trump a declarat că va permite companiilor americane să vândă produse companiei Huawei doar dacă securitatea naţională nu e compromisă. 

Serviciile Google sunt efectiv blocate în China, Aşadar, Huawei foloseşte o versiune modificată Android pe piaţa sa internă care este „dezbrăcată” de aplicaţiile Google. Mai mult, dacă Huawei ar primi interdicţia de a folosi Android la nivel internaţional, compania lui Richard Yu ar fi afectată.

Yu a anunţat că sistemul de operare va fi lansat iniţial în China, având în plan să-l extindă la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24