• Leu / EUR4.9410
  • Leu / GBP5.6488
  • Leu / USD5.0408
Business Hi-Tech

Huawei acţionează în instanţă decizia Suediei de a exclude echipamentele companiei din reţelele 5G. Chinezii acuză posibilitatea unui monopol Ericsson în ţara nordică

Huawei acţionează în instanţă decizia Suediei de a exclude echipamentele companiei din reţelele 5G. Chinezii acuză posibilitatea unui monopol Ericsson în ţara nordică

Autor: Alex Ciutacu

06.11.2020, 14:41 663

Gigantul Huawei Technologies acţionează în instanţă decizia Suediei de a exclude echipamentele chinezilor din construcţia viitoarei reţele 5G a ţării şi acuză un potenţial monopol al Ericsson, potrivit Bloomberg.

Compania chineză a înregistrat un apel într-un tribunal administrativ din Stockholm, iar în cadrul acţiunii legale susţine că interdicţia este „o măsură draconică”, care încalcă legile Uniunii Europene şi legile naţionale ale Suediei, în contextul în care ar bloca efectiv accesul producătorului de echipamente în piaţă.

Autoritatea de reglementare a serviciilor poştale şi a sectorului telecom din Suedia a decis în octombrie că operatorii de telecomunicaţii care vor participa în viitoarea licitaţie de alocare de spectru 5G nu vor putea utiliza echiapmente produse de Huawei sau de ZTE.

Interdicţia vine după o analiză a autorităţilor suedeze, care a concluzionat că influenţa statului chinez asupra companiilor private din China „motivează jucătorii privaţi să se alinieze statului şi strategiilor partidului comunist”.

Cu toate acestea, Huawei a declarat că agenţiile de informaţii nu au autoritatea de a-i ordona companiei să permită spionajul prin intermediul echipamentelor.

Mai mult, chinezii de la Huawei au declarat că această decizie ar crea premisele pentru un monopol al furnizorului de echipamente Ericsson, întrucât cei trei mari operatori telecom din Suedia ar trebui să renunţe la Huawei şi să lucreze fie cu suedezii de la Ericsson, fie cu finlandezii de la Nokia.

În timp ce decizia „ar reprezenta o oportunitate pentru Nokia să îşi extindă prezenţa în piaţă, avantajul Ericsson ne va arăta că prezenţa Nokia va rămâne marginală în piaţa suedeză”, au scris reprezentanţii Huawei, în acţiunea legală.

Compania a înregistrat vânzări de circa 575 milioane dolari în Suedia în 2019, iar producătorul susţine că excluderea echipamentelor Huawei din reţelele deja existente în ţara nordică ar genera costuri de peste 1 miliard de dolari pentru operatorii telecom.

Chinezii cer tribunalului să anuleze imediat decizia autorităţii de reglementare în telecom, întrucât licitaţia pentru spectrul 5G ar urma să înceapă în data de 10 noiembrie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9410
Diferență: 0,0891
Ieri: 4.9366
Azi: 5.0408
Diferență: 0,9776
Ieri: 4.9920
Azi: 5.6488
Diferență: 0,3001
Ieri: 5.6319
Azi: 5.0873
Diferență: 0,1831
Ieri: 5.0780