Business Hi-Tech

Huawei şi-a adus 100 de chinezi să lucreze în România

Huawei şi-a adus 100 de chinezi să lucreze în România

Autor: Magraon Andreea

11.10.2010, 23:15 2465

O treime dintre angajaţii din România ai producătorului chinezde echipamente telecom Huawei sunt chinezi, creşterea personaluluivenind pe fondul unei expansiuni puternice a afacerilor companieipe plan local.

Compania a ajuns în doar şase ani la un business de aproape 40de milioane de euro, după ce din ce în ce mai mulţi operatoritelecom locali de la Vodafone până la RCS&RDS şi-au extinsachiziţiile de echipamente şi, mai nou, şi de telefoane mobile.Liderii pieţei, Ericsson şi Alcatel Lucent au în România afaceri depeste 120 mil. euro, dar Huawei, o companie de care puţină lumeauzise în Europa cu 10 ani în urmă, are acum în România un businessmai mare decât un gigant ca Nokia Siemens Networks.

Compania are 340 de angajaţi, dintre aceştia 30% fiind chinezi.170 lucrează în centrul local, restul în centrul de suportfinanciar localizat în România, dar care furnizează servicii pentrutoată Europa. Compania intenţionează să mai angajeze 7 persoane pezona de terminale până la jumătatea anului viitor.

Huawei are în România un centru call-center de suport tehnic, încare lucrează vorbitori de limba română, care deserveşte clienţiidin România, dar şi din Europa.

După expansiunea pe segmentul contractelor cu operatorii,compania vrea să atace acum şi piaţa retail cu telefoane mobile şitablete grafice ieftine.

Compania vrea să obţină în şase luni venituri de 1 mil. euro dinvânzarea de telefoane mobile.

Huawei doreşte să atingă de asemenea până la finele lui 2011 ocotă de 10% pe piaţa locală a terminalelor mobile.

"Suntem pe piaţa din România din 2004 şi anul acesta am hotărâtsă intrăm şi pe piaţa de terminale pentru că este un moment oportundeoarece există cerere pentru astfel de produse. Piaţa cere acestlucru şi datorită faptului că în ultima vreme există o tendinţă dereorientare către produse cu un raport preţ calitate foarte bun", adeclarat Vlad Doicaru, business development manager al Huaweipentru România şi Republica Moldova. El a declarat că Huaweicolaborează cu Google, care dezvoltă platforma pentru telefoanemobile Android, şi compania americană Qualcomm. Potrivitreprezentantului companiei, telefoanele ce urmează să fie lansatede Huawei, cel mai probabil de la jumătatea lunii noiembrie, vor fimai ieftine cu 5 până la 20% faţă de modelele aflate acum pe piaţăcu funcţionalităţi asemănătoare. Compania va lansa de asemenea otabletă PC, care va funcţiona pe platforma Android şi care va costa350 de euro.

Compania va lucra cu distribuitorul World Comm şi cu principaliiretaileri de pe piaţă, printre care eMag şi Arsis, pentru vânzareanoilor terminale. Cele şase telefoane vor include modelul 8500 carese adresează tinerilor sub 25 de ani şi care are multe aplicaţii,printre care Facebook, precum şi unul dual-sim.

Potrivit lui Georgescu, faptul că utilizatorii au venituri dince în ce mai mici reprezintă un avantaj pentru Huawei, pentru căîncearcă să ofere telefoane cu caracteristici cât mai multe lapreţuri accesibile.

În acelaşi timp însă, piaţa de echipamente telecom din Româniaeste în scădere, susţine Vlad Doicaru, dar semnalele din Europasunt pozitive, ceea ce va însemna o revenire. "În Europa numărulproiectelor a crescut, dacă ne uităm la dinamică şi la ce seîntâmplă în Europa comparativ cu România, este o diferenţă nu maimare de doi ani", spune Doicaru.

Directorul de dezvoltare al afacerilor pentru Huawei a declaratcă în acest an compania doreşte să atingă o cifră de afaceri de 40de milioane de euro, comparativ cu 37 de milioane de anul trecut,având în vedere şi aportul terminalelor la cifra de afaceri.

Huawei în România

  • A intrat pe piaţa românească în 2004
  • Vrea să obţină un milion de euro în primele şase luni dinvânzarea de telefoane mobile
  • Vrea să aibă o cotă de 10% pe piaţa locală a telefoanelormobile
  • Este lider pe piaţa locală a modemurilor mobile
  • Are 340 de angajaţi în România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO