Business Hi-Tech

IBM a platit 300 mil. $ pentru o firma israeliana

04.01.2008, 18:39 23

Compania americana International Business Machines (IBM), cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, a anuntat ca a preluat firma israeliana din domeniul tehnologiei informatiei XIV, fara a mentiona insa aspectele financiare ale tranzactiei, estimata la 300 - 350 de milioane de dolari (204 - 238 de milioane de euro) de catre presa din Israel.
XIV, infiintata in anul 2002 de catre cinci absolventi ai programului de tehnologie militara Talpiot, activeaza pe segmentul de tehnologii de stocare. Oficialii IBM au anuntat ca XIV va fi integrata in divizia System Storage and Technology a companiei, iar achizitia face parte dintr-o strategie mai ampla de dezvoltare, investitii si alocare a capitalului, care vizeaza cresterea profitului per actiune.
"Pentru IBM, aceasta tranzactie inseamna consolidarea portofoliului pe partea de infrastructura", a declarat Daniel Powers, vicepresedinte responsabil de fuziuni si achizitii in cadrul IBM System Storage.
Oficialii companiei au adaugat ca achizitia va contribui la imbunatatirea pozitiei IBM pe segmentul noilor solutii pentru stocare, care includ aplicatiile Web 2.0 si arhivele de informatii digitale.
Compania XIV, cu sediul in Tel Aviv, are in prezent 50 de angajati. Moshei Yanai, presedintele firmei, este si prinicipalul actionar, insa acesta nu a dorit sa precizeze ce suma a investit in firma sau ce participatie detine. Yanai a spus insa ca XIV nu a primit finantare din partea guvernului israelian.
Principalul produs al companiei, platforma Nextra, faciliteaza managementul sub un singur sistem al multiplelor dispozitive de stocare. Oficialii companiei estimeaza ca sistemele Nextra gestioneaza peste 4 milioane de gigabytes de date in intreaga lume.
Potrivit oficialilor celor doua companii, Moshei Yanai va ocupa functia "IBM fellow", care reprezinta cel mai avansat grad pe partea tehnologica in cadrul gigantului american. IBM, cu sediul principal in statul New York, opereaza in Israel din anul 1949 si are intre 700 si 800 de angajati care lucreaza pe domeniul de cercetare si dezvoltare.
Incepand cu anul 2001, IBM a achizitionat peste 20 de companii IT care activeaza pe segmentul managementului de informatii digitale, pentru a-si spori vanzarile de software pentru stocare si analiza a datelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO