Business Hi-Tech

IBM si Philips produc etichete inteligente

27.01.2004, 00:00 43

Grupul american International Business Machines (IBM) si compania olandeza Philips vor produce impreuna cipuri de identificare care utilizeaza frecventele radio (RFID), acestea urmand sa fie utilizate ca etichete de producatori si distribuitori pentru monitorizarea eficienta a stocurilor de marfa.
Cipurile vor inlocui cunoscutele coduri de bare, putand fi aplicate pe diverse tipuri de marfa, de la articole vestimentare la produse alimentare. Divizia de semiconductoare a grupului Philips se va ocupa cu productia cipurilor, in timp ce IBM va asigura sistemele si serviciile tehnologice necesare. Companiile nu au dezvaluit detaliile financiare ale intelegerii.
Tehnologia RFID poate fi de folos si cumparatorilor, explica reprezentantii celor doua firme producatoare. Spre exemplu, o masina de spalat ar putea diferentia culorile articolelor de imbracaminte, daca acestea vor fi dotate cu astfel de etichete. Cipurile RFID - al caror pret ar putea ajunge in viitorul apropiat la cativa centi sau mai putin - au dimensiuni foarte mici si sunt capabile sa transmita informatii despre un produs catre un receptor care poate citi semnalele. Informatiile transmise includ descrierea produsului, data fabricatiei si a expirarii, culoarea si pretul.
Potrivit grupului de cercetare Applied Business Intelligence, piata etichetelor cu cipuri radio ar putea avea o valoare de 3,1 miliarde de dolari, prin 2008. Firma de cercetare a pietei International Data Corp (IDC) considera ca numai cererea pe piata de retail se va ridica la 1,3 miliarde de dolari, peste patru ani.
Compania Philips a anuntat ca va fi propriul sau client, in cursul acestui an, urmand sa utilizeze aceste etichete pe ambalajele produselor de la fabrica de semiconductoare Kao Hsiung din Taiwan.
Analistii considera ca lanturile de distributie detin in permanenta un exces de marfa cu o valoare totala de aproape 40 de miliarde de dolari. In opinia lor, utilizarea etichetelor radio ar putea reduce cu pana la 25% numarul furturilor si nivelul stocurilor de produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO