Business Hi-Tech

IDC: Competitie obstructionata in telecomul est-european

07.08.2003, 00:00 19

Intarzierile inregistrate in implementarea reglementarilor in domeniul comunicatiilor cum ar fi fixarea tarifelor de interconectare au obstructionat competitia in multe tari din Europa Centrala si de Est. Concluzia apartine autorilor studiului Central And Eastern Europe Telecommunications Regulation, publicat de compania de cercetare IDC.
Dintre cele 16 tari incluse in studiul IDC, 11 si-au liberalizat oficial sectorul telecom, inclusiv toate tarile care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana in primul val. Alte trei tari au intentia de a-si liberaliza piata comunicatiilor in urmatorii trei ani. Dintre toate statele luate in calcul de IDC, numai doua, Bosnia-Hertegovina si Albania nu si-au facut planuri in acest sens.
Daca liberalizarea oficiala este conditia necesara pentru dezvoltarea competitiei in piata serviciilor de comunicatii nu este insa si suficienta, releva studiul IDC. In multe tari in care sectorul telecom a fost liberalizat, alti factori au prevenit aparitia si dezvoltarea serviciilor unor operatori alternativi. "Problema este ca in spatele dorintei de liberalizare trebuie sa stea si o legislatie eficienta si organisme de reglementare care, impreuna, sa duca la cresterea competitiei", spune Emir Halilovic, analist la IDC.
Estonia si Cehia au manifestat cea mai mare agresivitate in implementarea unei astfel de legislatii, care in mare parte este in ton cu reglementarile Uniunii Europene, dar si in instituirea unor organisme cu suficienta autoritate si dorinta de a pune in practica strategii pro-competitie. Ca urmare, cele doua piete sunt si cele care au avut cel mai mult de castigat in urma dereglementarii pietei comunicatiilor. Totusi, si in Estonia si in Cehia a trecut ceva timp intre momentul liberalizarii oficiale si cel al, spre exemplu, demonopolizarii buclei locale (legaturile intre infrastructura de baza - backbone - si utilizatorul final). Chiar si asa, cele doua tari se afla inaintea Poloniei si a altor tari. Potrivit IDC, schimbarile frecvente care s-au produs in strategia si structura legislativa referitoare la comunicatii in Polonia, liberalizarea tarzie a serviciilor de apeluri internationale si incapacitatea organismelor legale de a lua decizii au "subminat" competitia.
"Pana acum, numai cateva tari au pus la punct strategii puternice in acest domeniu", apreciaza Halilovic. Estonia si Cehia au deocamdata cele mai avansate organisme de reglementare in comunicatii din Europa Centrala si de Est, in timp ce unele tari balcanice cum ar fi Macedonia si Albania sunt departe de a atinge standardele Uniunii Europene in acest sector.
Competitia puternica pe piata serviciilor de comunicatii este cruciala pentru dezvoltarea pe mai departe a pietei in ansamblu. "Deschiderea pietei stimuleaza competitia in toate segmentele, reducand preturile la multe servicii si conducand la extinderea rapida a gamei acestora. Competitia la randul sau produce presiuni asupra fostelor monopoluri in directia accelerarii reformelor prin adoptarea noilor tehnologii si consolidarea operatiunilor", apreciaza analistul IDC.
In Romania, liberalizarea pietei comunicatiilor s-a realizat oficial pe 1 ianuarie 2003 cand RomTelecom si-a pierdut monopolul asupra serviciilor de telefonie fixa (inclusiv cele internationale).
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO