Business Hi-Tech

IDC: Hard discurile actuale nu vor putea inmagazina datele generate in urmatorii cinci ani

30.12.2008, 00:00 42

Cantitatea de informatie digitala creata si replicata (dublata pe alt mediu de stocare) va creste de zece ori pana in 2011, capacitatile de stocare ale hard discurilor actuale nemaifiind suficiente pentru a inmagazina datele, releva un studiu al firmei de analiza Internation Data Corporation (IDC), sponsorizat de compania EMC, unul din cei mai mari jucatori mondiali de pe piata de solutii de stocare a datelor.

Potrivit studiului, la sfarsitul anului 2006, utilizatorii din intreaga lume au generat informatii de circa 200 de Exabytes (200 de miliarde de Gigabytes), sau echivalentul unui sir de carsi suprapuse una peste cealalta, care acopera distanta de la Terra la Soare si inapoi.

Analistii de la IDC estimeaza ca acest volum, care a ajuns la circa 320 EB in prezent, va creste de zece ori in urmatorii cinci ani, la circa 1.800 EB.

Avand in vedere ca hard discurile actuale de top au capacitati cuprins intre 1 si 1,5 Terrabytes (1.000 – 1.500 GB), iar acest nivel se dubleaza la circa doi ani, IDC a ajuns la concluzia ca va exista prea multa informatie pentru a fi stocata.

Conform studiului, 70% din aceste informatii vor fi generate de catre utilizatori. De asemenea, pentru 85% din continut va ramane responsabilitatea organizatiilor de a asigura securitatea, intimitatea si fiabilitatea datelor generate.

Principalele motoare de crestere in urmatorii ani sunt reprezentate de transmisiunile de televiziune digitala high definition, imaginile din satelit, sistemele de videoconferinta, aplicatii CAD sau 3D, sistemele VoIP (Voice-over-IP), playerele MP3 si camerele foto/video digitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO