Business Hi-Tech

IDC: Piata de IT va ajunge la 1,37 mld. euro in 2008, laptopurile vor creste spectaculos

IDC: Piata de IT va ajunge la 1,37 mld. euro in 2008, laptopurile vor creste spectaculos
11.01.2008, 17:44 19

Valoarea pietei de IT din Romania este estimata la 1,37 miliarde de euro in 2008, cu circa 11% mai mult fata de nivelul inregistrat anul trecut, ritmul de crestere fiind inferior celui din 2007, cand avansul pietei a fost de 16,7%, potrivit companiei de cercetare IDC.
"Anul 2007 a fost foarte bun pentru industria IT, pe majoritatea fronturilor. Piata a crescut organic si solid. Accesul la IT in general se ieftineste, iar penetrarea creste, atat in business, cat si in segmentul home user. Dati fiind acesti factori pe o piata in curs de maturizare, este dificil sa se mentina ratele de crestere de zeci de procente", a explicat pentru ZF Calin Mirea, research analyst la IDC. El spune totusi ca rata de crestere ar putea fi mai mare, in anumite conditii. "Chiar daca perspectiva IDC este usor conservatoare pentru anul in curs, sunt posibile cresteri mai accentuate ca urmare a investitiilor straine, fondurilor UE si apetitului pentru consum de tehnologie din Romania".
Analistii IDC se asteapta ca si in acest an cele mai mari investitii in IT sa vina din partea sectoarelor bancar, telecom, utilitati si guvernamental iar cea mai mare crestere a cheltuielilor pe IT sa le apartina intreprinderilor mici si mijlocii.
Piata de hardware va ramane cea mai importanta componenta a pietei IT, ca urmare a cererii foarte mari pentru calculatoare personale (PC), conform IDC.
Desi vanzarile de notebook-uri vor reprezenta circa o treime din calculatoarele vandute, ele vor inregistra totusi o rata de crestere dubla fata de cea a desktop-urilor.
Rata de crestere a valorii pietei de PC-uri, exprimata in euro, va fi de aproximativ 10%, cu toate ca exista o crestere semnificativa a cererii pentru unitati notebook, reprezentand efectul maturizarii treptate a pietei si a scaderii preturilor la computerele personale. Analistii IDC spun ca un stimul puternic de crestere a vanzarilor de PC-uri il reprezinta si conexiunile de mare viteza la internet.
Reprezentantii IDC spun ca anul trecut s-au vandut peste 800.000 de PC-uri.
"Numarul de calculatoare vandute pe piata locala a fost de aproximativ 600.000 in 2005, aproximativ 640.000 in 2006, din care notebookuri 23%. In 2007 s-au vandut aproximativ 800.000 de PC-uri, poate chiar un pic in plus pentru ca T4 se anunta foarte bun, cu o crestere a penetrarii notebook-urilor", a spus Calin Mirea.
Investitiile in servicii IT se vor majora cu 19,6% pana la sfarsitul acestui an, reprezentand un avans de doua puncte procentuale fata de rata inregistrata in 2007.
Reprezentantii IDC spun ca un factor marcant al acestui an va fi competitia acerba, iar companiile nationale, internationale si multinationale vor concura pentru cote cat mai mari din investitiile locale, straine si fondurile structurale europene destinate serviciilor IT.
"Serviciile de suport si integrare de sistem vor continua sa domine piata serviciilor IT, iar contractele de tip proiect vor deveni din ce in ce mai raspandite in decursul anului.
Asta va incuraja competitia, deoarece contractele de tip proiect cu un termen de finalizare clar stabilit inseamna ca beneficiarii pot migra de la un furnizor la altul mult mai usor decat in cazul unor contracte de servicii pe termen lung", a adaugat Mirea, research analyst la IDC.
Competitia va fi foarte puternica si pe piata de software, cu o rata de crestere ce se va mentine la aproximativ 11% in 2008.
Romania, ca nou stat membru al Uniunii Europene, reprezinta o piata atractiva pentru vanzatorii de software din Europa, precum si pentru companiile multinationale interesate de noile oportunitati.Vendorii locali fara strategii puternice si eficiente pentru dezvoltare vor avea de suferit, apreciaza reprezentantii IDC.
"Cel mai important este ca vendorii sa se specializeze pe anumite nise. Ei trebuie sa identifice doua sau trei verticale importante (...) si sa isi indrepte atentia catre segmentul IMM, care prezinta cel mai mare potential pentru anii urmatori", a mai spus Mirea.

147,000 de laptopuri vandute in 2007
"Numarul de calculatoare vandute pe piata locala a fost de aproximativ 600.000 in 2005, aproximativ 640.000 in 2006, din care notebookuri 23%. In 2007 s-au vandut aproximativ 800.000 de PC-uri, poate chiar un pic in plus pentru ca T4 se anunta foarte bun, cu o crestere a penetrarii notebook-urilor", a spus Calin Mirea, research analyst la IDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO