• Leu / EUR4.7576
  • Leu / GBP5.4657
  • Leu / USD4.1938
Business Hi-Tech

IGCTI vrea concurenta pe business-ul Radiocom

Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a propus posibilitatea licentierii mai multor operatori de radiocomunicatii pentru difuzarea programelor publice de radio si televiziune, conform oficialilor IGCTI. In prezent, programele publice sunt difuzate numai de Radiocom, fosta Societate Nationala de Radiocomunicatii, in baza unei licente emise de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) in anul 2004.
Radiocom este in proces de evaluare pentru privatizare. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 100 mil. $, iar 70% din venituri au fost generate de difuzarea programelor publice de radio si televiziune, conform oficialilor Radiocom. "Nu prea cred ca ar fi interesat cineva de o asemenea licenta, avand in vedere ca investitiile sunt prea mari", a declarat pentru ZF Mircea Cazan, directorul general Radiocom. El a precizat ca in total compania a investit aproximativ 160 mil. $ in retehnologizarea retelei analogice pentru difuzarea programelor publice.
IGCTI propune introducerea in noua Lege a audiovizualului a unui capitol distinct privind televiziunea digitala, care sa contina reguli privind implementarea planului de radiodifuziune si televiziune in sistem digital T-DAB (radio digital terestru) si DVB-T (televiziune digitala terestra), conform oficialilor IGCTI.
Planul va fi implementat treptat, odata cu tranzitia de la televiziunea analogica la televiziunea digitala. Aceasta tranzitie trebuie finalizata pana in 2012, conform directivelor Uniunii Europene.
O alta modificare importanta propusa de IGCTI vizeaza armonizarea cadrului legislativ si se refera la schimbarea denumirii licentei de emisie, utilizata in prezent de operatorii de radiocomunicatii pentru serviciile radio si televiziune, cu licente de utilizare a frecventelor radioelectrice (LUF).
IGCTI a propus ca LUF pentru radiodifuziune si TV digitale sa fie emise in urma unui concurs organizat de institutie, cele analogice urmand a se acorda prin incredintare directa, ca si pana in prezent.
Romania a obtinut doua retele nationale de radio digital terestru (T-DAB) si opt retele nationale de televiziune digitala terestra (DVB-T).

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7576
Diferență: 0,2022
Ieri: 4.7480
Azi: 4.1938
Diferență: -0,1024
Ieri: 4.1981
Azi: 5.4657
Diferență: 0,715
Ieri: 5.4269
Azi: 4.1895
Diferență: 0,2153
Ieri: 4.1805