Business Hi-Tech

Ileana Guran, EY: Centrul de excelenţă din Bucureşti este cel mai mare din Europa în zona de intelligent automation

Zf Digital Summit '19

Ileana Guran, EY: Centrul de excelenţă din Bucureşti...

Autor: Ştefan Stan

15.10.2019, 10:28 462

Intelligent Automation Center of Excellence de la EY a implementat 60 de proiecte sunt atât în România, cât şi în afara ţării. Centrul de excelenţă din Bucureşti este cel mai mare din Europa în această zonă de intelligent automation, a declarat la ZF Digital Summit 19 Ileana Guran, Senior Manager al centrului de excelenţă. 

Ce a mai declarat Ileana Guran

RPA - robotic process automation - este baza de la care se porneşte când vorbim de roboţi. Este vorba de un program software care poate fi programat să execute activităţi repetitive care se bazează pe reguli foarte clare. Se pretează unde procesele au o frecvenţă mare. Există echipe de angajaţi care execută acelaşi tip de activităţi repetitiv. Trebuie să lucreze cu date structurate şi aduce beneficii acolo unde sunt volume mari. 

Printre beneficii numărăm şi reducerea de costuri. Noi la EY nu am văzut în cele peste 60 de proiecte o companie care să disponibilizeze angajaţi după implementarea procesului de automatizare. Vorbim de alte activităţi, fie creşterea volumului de business, fie preluarea unor activităţi cu valoare adăugată mai mare. Echipele se pot gândi cum să-şi facă mai uşoară munca, cum să eficientizeze procesele. 

În România este o lipsă de personal calificat în domeniu, precum şi o rotaţie mare a forţei de muncă.

Principala zonă unde se implementează RPA este Finance and Accounting, cu 36% din proiecte. Apoi urmează Line of Business şi IT, cu 15% fiecare, HR, cu 7%, Procurement, 6%, Contact Center, 10%. 

Costul depinde de complexitatea proiectului, de tehnologii, de echipa de consultanţi, de licenţiere. Un proiect RPA nu presupune doar partea de development, ci şi partea de înţelegere a procesului, de mapare. Acest lucru este foarte important, pentru că dacă se face un design corect al procesului, şi automatizarea va atinge beneficii. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO