Business Hi-Tech

Impact major al Revoluţiei Fiscale: Unele companii din IT iau în considerare îngheţarea angajărilor

Impact major al Revoluţiei Fiscale: Unele companii din...

Autor: Simona Tatu

14.11.2017, 11:23 8273

Industria IT s-a confruntat în trecut cu migraţia de personal, iar în prezent, deşi industria numără 100.000 de angajaţi, fenomentul încă ameninţă România, este de părere Valerica Dragomir, director executiv, Asociaţia patronală a industriei de soft şi servicii (ANIS), prezentă la conferinţa ZF Digital ’17.

“Ideea pentru care s-a introdus impozit 0 în IT a fost migraţia oamenilor din domeniu, senzaţia noastră este că ne vom îndrepta din nou spre fenomenul migraţiei creierelor”, a spus Valerica Dragomir.

Ce a mai declarat Valerica Dragomir:

Companiile nu au timp să se conformeze în cazul măsurilor fiscale pentru că au termen de aplicabilitate foarte scurt. Sunt mai multe scenarii, linia de baza este ca în condiţiile în care companiile măresc salariile brute, veniturile nete ale programatorilor vor întregistra scăderi de 6,5-7%. Impactul pentru angajatorii din domeniu nu este zero sau pe aproape zero, cum ar putea fi pentru alte companii. Dacă vrei să păstrezi salariul net al angajatului, impactul pe fondul salarial total este aproape spre 10%. La inceputul acestui an au eliminat panfonul de CAS şi CASS, ceea ce a dus la alte modificări de costuri. Pentru ianuarie 2018 cresterea pe fondul de salariu poate ajunge la 15%.

În contextul fiscal actual, se ia în considerare să se înghete angajările.

Din cele peste 4 mld. de euro cât înseamnă piaţa de IT&C, peste 3 mld. sunt exporturi, serivcii IT.

Avem un orizont de timp de 20 de ani de la 13.000 de angajati am ajuns la 100.000 de anagjati, 253 mld de dolari, la 6,3 mld. de euro prognoza pentru 2020.

Companiile IT din România nu fac produse, şi se apleacă mai mult spre outsorcing, lucru care ţine de istori, dar şi de partea de educaţie. Avem nevoie de oameni care să se uite mai mult decât la zona ethnică, programatorii reprezinta 80% de angajati firmelor de outsorcing, în companiile care creeză produs sunt 40%. Nu cred că soluţia este să avem 1.000 de start-up-uri care să creeze produse deoarece doar câteva reusesc. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO