Business Hi-Tech

Inca o achizitie la inceput de an: Prime Telecom a inghitit Net Vision

21.01.2010, 23:07 1197

Prime Telecom, furnizor local de servicii internet, voce sitransport de date pentru mediul de business, cu afaceri de 7 mil.euro in 2008, a cumparat si apoi a fuzionat prin absorbtie cu NetVision Telecom, un furnizor telecom cu aceeasi specializare, cuvenituri de 1,4 mil. euro in 2008, potrivit datelor publicate deoperatori in Monitorul Oficial.

Cele doua companii semnasera un acord de colaborare in 2008 sideclarau inca de atunci ca iau in considerare o fuziune. "Acestparteneriat are in vedere marirea cotei de piata si crestereacompetitivitatii, dar reprezinta si o declaratie de intentie insensul unei viitoare fuziuni", declara in noiembrie 2008 pentru ZFMarius Ionescu, vicepresedinte pentru vanzari si marketing al celordoua companii.

Achizitia si fuziunea au avut loc in decembrie 2009, potrivitdatelor din Monitorul Oficial. Noua entitate este unul dintre ceimai mari furnizori de servicii telecom pentru mediul de business,dupa GTS Telecom si Euroweb.

Dupa finalizarea tranzactiei cei mai importanti actionari aiPrime Telecom sunt Cristian Grigore (59%), Adrian Ionescu (24%),Marius Ionescu (7%), Claudiu Amortoaie (7%) si Gabriel Dulcu(1,5%).

Structura actionariatului Prime Telecom dupa fuziune sugereazaca tranzactia a avut si o componenta cash si una care a presupus unschimb de actiuni. Astfel, o parte dintre actionarii Net Vision(Ionescu Gherghina, Cirstea Camelia, Dumitru Mihaela si GhitaDumitru Marian) nu apar in noua firma, in timp ce Marius Ionescu,care avea 20% din Net Vision, detine acum 7% din noua firma. Deasemenea, intre actionari apare Claudiu Amortoaie, unul dintremanagerii Net Vision.

Prime Telecom are o retea de fibra optica de peste 8.000 dekilometri in Romania si Bulgaria si puncte de prezenta in catevazeci de orase din tara. Compania are peste 1.000 de clienti inportofoliu, in timp ce Net Vision avea aproximativ 200 de clienti,potrivit datelor din Monitorul Oficial.

"Pentru furnizarea serviciilor sale Net Vision Telecomutilizeaza in cea mai mare parte infrastructura Prime,achizitionand servicii pe care le integreaza apoi in reteaua sa. Sepoate constata astfel ca fuziunea dintre Prime si Net este una atatpe orizontala, cat si pe verticala", spun oficialii companiei, carese asteapta ca fuziunea sa faca operatorul mai atractiv pentruinvestitori. "Fuziunea va avea un efect benefic pentru Prime, careisi va creste baza de clienti, devenind astfel mai atractiva pentruinvestitori. (...) fiecare companie avand activitatea organizataprin acelasi tip de departamente, se poate considera ca, prineliminarea acestor cheltuieli de catre Net Vision, practic cea maimare parte din veniturile sale se vor transforma in profit insocietatea absorbanta."

Net Vision a avut in 2008 un profit net de 18.000 de euro, intimp ce Prime Telecom obtinuse in acelasi an un castig net de67.000 de euro. Net Vision avea la finele lui 2008 17 angajati, intimp ce Prime Telecom avea 107.

Mai multi jucatori mari de pe piata locala telecom au anticipatin ultima jumatate de an ca recesiunea va accelera consolidareapietei locale. Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, declara intr-uninterviu acordat anul trecut ZF ca multi operatori mici ar puteaavea probleme. Romtelecom este de altfel aproape de a cumpara NewCom, o retea cu 70.000 de clienti, potrivit unor surse de pepiata.

Si Dinu Malacopol, directorul Digital Cable Systems - operatorcu peste 200.000 de clienti, se asteapta la mai multe tranzactii."Sunt multe retele care abia supravietuiesc in acest contexteconomic. Exista proprietari care vor sa vanda pentru ca trebuie saacopere pierderile din alte afaceri sau pentru ca pur si simplu aunevoie de cash", spune Malacopol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO