Business Hi-Tech

Încep negocierile pentru licenţele anului: 500 mil. € în telecom

Încep negocierile pentru licenţele anului: 500 mil. € în telecom

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

13.03.2012, 00:07 2399

Reprezentanţii Deutsche Telekom, France Telecom şi Vodafone Group îşi vor prezenta astăzi opiniile în legătură cu cel mai fierbinte subiect de pe piaţa telecom: licitaţia care va stabili ce operatori vor oferi telefonie mobilă în România în următorii 10-15 ani.

Statul decide în următoarele luni câţi bani va cere pe licenţe şi ce condiţii pune pentru cei care vor să le cumpere. Din datele prezentate până acum statul se aşteaptă la venituri de 0,5 mld. euro din această licitaţie.

Opiniile vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe organizate de o asociaţie formată din cei mai mari operatori de pe piaţă (Orange, Vodafone şi Cosmote), iar printre speakeri se numără şi reprezentanţi ai Ministerului Comunicaţiilor, arbitrului telecom şi Consiliului Concurenţei. Niciodată în ultimii ani n-au depus cei trei operatori atâta energie în organizarea unui eveniment, la care să participe şi executivi din top managementul celor trei grupuri. RCS&RDS - care nu face parte din asociaţie şi care are interese diferite de cele ale Orange, Vodafone şi Cosmote, nu participă la conferinţă.

Ce vor transmite cei trei giganţi, probabil doar indirect şi aluziv, statului român în cadrul conferinţei? Cel mai important mesaj va fi legat, cel mai probabil, de preţul licenţelor - operatorii urmând să militeze pentru un preţ cât mai mic, argumentele puse pe masă fiind costul mare pe care îl va presupune dezvoltarea ulterioară a reţelelor 4G şi tarifele mici de pe piaţa din România. Cu un venit mediu lunar pe abonat (ARPU) de 2 - 3 ori mai mic decât în Vest, România nu ar trebui să ceară taxe de licenţă cât statele din Vest - dacă vrea ca operatorii să construiască rapid şi reţele 4G care să acopere ţara - este probabil mesajul în jurul căruia se va învârti în bună parte evenimentul.

Atât Cătălin Marinescu - preşedintele arbitrului telecom cât şi oficialii Ministerului Comunicaţiilor s-au ferit până acum să dea detalii despre suma pe care se aşteaptă să o încaseze statul din licitaţie, însă diferitele indicii care au aparut pe piaţă arată că este vorba de aproximativ o jumătate de miliard de euro. Doar Armata cere, de altfel, peste 200 mil. euro doar pentru a elibera frecvenţa pentru 4G.

Un alt subiect fierbinte este cât de mult va încuraja statul român, prin felul în care va redacta caietul de sarcini, un operator care nu e acum pe piaţă să intre în competiţie pentru o licenţă. Această licitaţie organizată de statul român ar fi cea mai ieftină oportunitate pentru un grup telecom străin să intre pe piaţa din România, astfel că e de aşteptat ca Deutsche Telekom, France Telecom şi Vodafone Group să fie foarte atente la ce scrie în documentele de licitaţie. În ultimii ani pe piaţă au circulat frecvent zvonuri că operatori precum China Mobile ar evalua posibilitatea de a intra pe piaţă, iar secretarul de stat de la Comunicaţii, Marius Fecioru a reaprins recent discuţiile susţinând că a avut la Congresul de telefonie mobilă de la Barcelona convorbiri cu operatorii "China Mobile, AT&T, M3 Group şi Telenor", care "şi-au manifestat interesul de a intra pe piaţa" din România.

Din declaraţiile făcute până acum de preşedintele ANCOM rezultă că licitaţia care va avea loc la jumătatea acestui an nu exclude posibilitatea ca un operator să liciteze mai mult şi să câştige frecvenţa ocupată în prezent de un alt operator, Orange, Vodafone sau Cosmote.

"Vom organiza, anul viitor, pentru prima oară în România o licitaţie de spectru. Vom pune pe masă, în acest fel, frecvenţele folosite în prezent de Cosmote, Orange şi Vodafone", declara anul trecut Cătălin Marinescu. Detaliile sunt însă cele care fac diferenţa şi care pot influenţa decizia unui operator care nu e acum pe piaţă să liciteze sau nu sute de milioane de euro pentru a deveni un jucător pe piaţa de telefonie mobilă din România. Spre exemplu, este interesant ce prevederi va introduce ANCOM în caietul de sarcini în situaţia în care un operator străin ar câşiga frecvenţa unui operator existent: va obliga câştigătorul să cumpere reţeaua, să preia magazinele, dealerii şi angajaţii pierzătorului. Şi la ce preţ? În condiţii care să încurajeze sau să descurajeze o asemenea situaţie?

Reprezentanţii Deutsche Telekom, France Telecom şi Vodafone Group ar putea transmite, voalat, statului să ţină cont că sunt prezente pe piaţă de atâţia ani şi să nu ignore investiţiile şi locurile de muncă create din 1996 încoace atunci când vor crea caietul de sarcini. Potrivit unor surse de pe piaţă ANCOM va prezenta miercuri, într-o conferinţă de presă, primele detalii despre licitaţie.

Mesajul va fi, cel mai probabil, susţinut de Mihai Rada, Director KPMG România pentru tehnologie, media şi telecomunicaţii care ar putea prezenta marţi, la eveniment, un studiu care să arate impactul pozitiv al operatorilor de telefonie mobilă în economie.

Ce se va vinde la licitaţie? În primul rând licenţele în banda de 900 MHz ale Orange, Vodafone şi Cosmote, a căror valabilitate expiră. În al doilea rând, şi licenţe într-un spectru radio ocupat în prezent de Armată, şi care odată eliberat poate fi utilizat pentru a oferi internet de mare viteză 4G. Acesta este primul pas pentru ca românii să poată folosi la potenţialul maxim cele mai noi gagdeturi Apple sau Samsung, care sunt compatibile cu reţele 4G.

La conferinţa organizată marţi de asociaţia celor trei operatori participă Mihai Rada - Director KPMG România pentru tehnologie, media ?i telecomunica?ii, Marius Fecioru - secretar de stat MCSI, Cătălin Marinescu - pre?edintele ANCOM, Valentin Mircea - vicepre?edintele Consiliului Concuren?ei, Stefanos Theocharopoulos - CEO Cosmote România, Jean-Franois Fallacher - CEO Orange şi I-aki Berroeta - CEO Vodafone.

De asemenea, la eveniment vorbesc şi Richard Feasey - Director, Public Policy, Vodafone Group; Elisabeth Cassin - VP Group Spectrum Office, Orange Group şi Karl-Heinz Laudan - Vice President Spectrum Policy, Public & Regulatory Affairs, Deutsche Telekom AG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO