Business Hi-Tech

Incertitudine pentru 30.000 de programatori privind scutirea de impozit pe venit pe 2019

Incertitudine pentru 30.000 de programatori privind...

Autor: Adelina Mihai

11.01.2019, 00:08 18270

La 31 decembrie 2018 a expirat prevederea privind acoperirea de către stat a reducerii cu 6% a salariului net al IT-iştilor prin mutarea contribuţiilor sociale în 2017 şi nu a fost reînnoită. Mai mult, există chiar intenţii de renunţare, după 18 ani, la scutirea de impozit pentru IT-işti, susţin surse oficiale.

Peste 30.000 de programatori care sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit ar putea rămâne fără aceas­tă facilitate, ceea ce ar însemna o scădere de 10% a sala­riilor nete în rândul celor mai „răsfăţaţi“ anga­jaţi de pe piaţa muncii. Măsura ar putea veni în contexul în care la 31 decembrie 2018 a expirat or­donanţa care compensa scăderea de 6% din veniturile programatorilor generată de revoluţia fiscală.

„Având în vedere că au această facilitate de mulţi ani, când industria era la început şi trebuia susţinută, nu văd de ce ar trebui scutiţi, în continuare, când industria este performantă şi salariile sunt de 2.000 de euro“, comentează situaţia o sursă din administraţia centrală care a admis că acest subiect există pe masa ministerelor de resort.

Mai multe surse din piaţă susţin că Gu­ver­nul intenţionează să elimine măsura scutirii de impozit de 10% pe veniturile programatorilor, care este aplicată de 18 ani pentru a stimula investiţiile în acest sector. Totuşi, în 2019 con­textul este diferit, în condiţiile în care bugetul statului nu a fost încă adoptat şi Guvernul în­cear­că să colecteze cât mai multe venituri pen­tru a se încadra în ţinta de deficit. Mai mult decât atât, situaţia sectorului IT este cu atât mai sensibilă, având în vedere că la finalul anu­lui trecut a „expirat“ o ordonanţă de urgenţă care compensa pierderile angajatorilor din sec­torul IT din 2017 de după „revoluţia fiscală“ (transferul de contribuţii de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% ar fi adus costuri salariale supli­mentare mai mari cu 6% companiilor).

Există două acte normative care au impact asupra veniturilor programatorilor: articolul 60 din Codul fiscal (care spune să sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele care des­fă­şoară activităţi de creare de programe pentru calculator în condiţiile stabilite prin­tr-un ordin comun al ministerelor de Finanţe, Comunicaţii, Muncii şi Educaţiei) şi ordonanţa 3 adoptată în februarie 2018 cu valabilitate până la 31 de­cem­brie 2018 prin care statul compensa pier­de­rea de 6% a veniturilor programatorilor (care beneficiau de scutirea de impozit) gene­rată de revoluţia fiscală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO