Business Hi-Tech

Industria aplicaţiilor mobile ar putea contribui cu 63 mld. euro la economia UE până în 2018

Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Agenda Digitală

Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Agenda Digitală

Autor: Ioana Nita

13.02.2014, 20:24 336

Industria aplicaţiilor pentru dispozitivele mobile ar putea ajunge să contribuie cu 63 mld. euro la economia Uniunii Europene şi să creeze locuri de muncă pentru 4,8 milioane de persoane până în 2018, conform unui studiu efectuat de GIGAOM şi NUI Galway pentru Comisia Europeană. În prezent, în industria aplicaţiilor mobile lucrează un milion de dezvoltatori şi 800.000 de persoane în marketing şi suport, iar numărul acestora ar putea creşte la 2,7 milioane de dezvoltatori, respectiv la peste 2,1 milioane de angajaţi până în 2018.

„Într-o perioadă în care rata şomajului din rândul tinerilor este în creştere, aceste cifre îmi dau speranţă. Industria aplicaţiilor mobile este un sector al economiei digitale unde Europa poate fi lider. Însă încă avem de rezolvat anumite aspecte legate de conectivitate şi fragmentare a pieţei“, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Agenda Digitală.

În acest moment, dezvoltatorii din Uniunea Europeană şi din America de Nord îşi împart în mod egal pieţele de profil din UE şi SUA – 42% fiecare. Cu toate că perspectivele privind evoluţia industriei de profil sunt pozitive, dezvoltatorii de aplicaţii susţin că există probleme legate de cunoştinţele programatorilor, conectivitatea şi fragmentarea pieţei care ar putea afecta dezvoltarea sectorului de aplicaţii mobile.

Aproximativ 28 din companiile din Europa au creat 40% din cele mai utilizate aplicaţii mobile din UE şi SUA, iar trei din top cinci firme sunt dezvoltatori de jocuri din ţările nordice - King, Supercell şi Rovio.

În 2013 dezvoltatorii au câştigat 11,5 miliarde de euro prin intermediul aplicaţiilor pentru smartphone-uri şi tablete create pentru piaţa bunurilor de consum, bancară, media sau de retail. Aceştia pot ajunge la venituri de până la 46 miliarde de euro până în 2018, potrivit studiului citat anterior.  Creşterea industriei aplicaţiilor mobile ajută la crearea de noi locuri de muncă, un exemplu în acest sens fiind compania Golden Gekkom, care intenţionează să-şi majoreze personalul cu 40-50% până anul viitor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO