Business Hi-Tech

Industria IT şi-a dublat veniturile în 6 ani, ajungând la 5 miliarde de euro în 2017

Industria IT şi-a dublat veniturile în 6 ani, ajungând...

Autor: Dan Straut, Mediafax

11.12.2017, 14:37 1179

Numărul companiilor din IT la nivel naţional a crescut în perioada 2011-2016, de la 9.823 la 14.339, şi se previzionează că la finalul anului 2017 se va depăşi numărul de 17.000. Practic, în cei 6 ani de zile, s-au înregistrat cu aproape 50% mai multe firme cu profil informatic, arată studiul realizat de Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES) Transilvania cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

„În cele 14.339 de firme înregistrate în anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajaţi, numărul acestora crescând cu 75% în ultimii 6 ani. Mai mult decât atât, în perioada analizată se remarcă dublarea numărului de startup-uri, ceea ce indică apariţia pe piaţă şi a tinerilor antreprenori, promotorii de noi idei, noi soluţii şi o nouă atitudine în business, completând astfel companiile cu experienţă care au crescut în ritm susţinut în ultimii ani. Capacitatea acestor startup-uri de a rezista unei concurenţe puternice constituie una dintre mizele pieţei de IT, miză care suscită interesul tuturor specialiştilor, fiind una din premisele continuităţii cu succes a acestui domeniu”, notează autorii studiului.

La nivel naţional, se observă un trend de scădere a numărului de companii mici cu 1-4 angajaţi şi o creştere a numărului de companii fără nici un angajat. Dacă în 2011 ponderea companiilor de IT care nu aveau nici un angajat era de 27%, în 2016, acest procentaj a crescut la 35,5% din totalul firmelor de IT. „Acest trend este îngrijorător din perspectiva faptului că, rata de creştere a angajării de personal nou este în scădere relativă şi numărul companiilor de IT fără nici un angajat reprezintă o treime din totalul companiilor de IT. Astfel, tot mai multe companii de IT găsesc dificil să recruteze resursa umană şi tot mai multi angajaţi din IT preferă să îşi înfiinţeze propria companie, fapt care se reflectă şi în evoluţia numărului de startup-uri”, mai arată studiul.

În intervalul 2011-2016, numărul startup-urilor aproape s-a dublat (de la 1.806 startup-uri în 2011, la 3.795 în 2016), iar ponderea lor din totalul companiilor a crescut de la 18,4%, în 2011, la 26,5%, în 2016. Analiza relevă „ponderea mare a startup-urilor din Cluj-Napoca, unde, în decurs de 6 ani, creşterea acestui tip de business a fost de 281%, aproape triplându-se numărul de startup-uri din 2011”.

Studiul cuprinde atât o analiză la nivel naţional, cât şi o analiză comparativă realizată pe companiile din centre urbane din România (Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Braşov şi alte municipii). În cadrul acestei analize, piaţa de IT a fost definită prin 9 coduri CAEN, referitoare în principal la producerea de soft sub variate forme, consultanţă în producerea de soft şi implementarea de produse (fără a include şi tehnologiile comunicării sau comerţul cu amănuntul în domeniu).

Studiul naţional al pieţei de IT a efectuat şi o analiză asupra evoluţiei pieţei de IT din Cluj-Napoca, între anii 2011 şi 2016, constatând o creştere foarte rapidă, prin comparaţie cu alte centre de dezvoltare din sectorul informatic din ţară, precum Iaşi sau Timişoara. Din această perspectivă Cluj-Napoca poate fi considerat principalul pol de business IT din România, după Bucureşti.

„Numărul companiilor de IT a crescut cu peste 75% faţă de 2011, în Cluj-Napoca, mult peste media naţională. Luând în calcul şi noile companii apărute în urma programelor guvernamentale precum „Start-up Nation”, la momentul actual se poate vorbi despre dublarea acestui număr. În cele 1.235 de companii de IT din Cluj-Napoca lucrează 14.036 de angajaţi, reprezentând 8,7% din total salariaților municipiului (161.610 pe 2016, conform datelor INS). Astfel, 1 din 11 angajaţi clujeni lucrează în IT. Dacă se iau considerare şi alte forme de colaborare (PFA, microîntreprinderi), numărul clujenilor care lucrează în IT depăşea, la nivelul anului 2016, pragul de 20.000 de persoane”, mai arată autorii studiului.

ARIES este Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software, cea mai mare şi influentă organizaţie creată pentru industria IT&C din România, cu 4 filiale zonale la Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca şi Craiova. Prin intermediul filialei ARIES Transilvania, membrii îşi propun să dinamizeze activitatea în această zonă, să se implice în activităţile referitoare la sectorul IT, să stabilească legături între firmele de profil, pentru promovarea intereselor locale pe plan naţional şi internaţional, să sprijine inovarea la nivel regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO