Business Hi-Tech

Industria locală de IT a crescut cu 12% în 2023 la 15,6 mld. euro, o frânare puternică faţă de avansul de 33% din 2022. Edward Creţescu, ANIS: Orice nouă reducere a facilităţilor fiscale ne va afecta foarte puternic. Tudor Manea, eMAG: Perspectiva că se vor elimina complet subvenţiile pentru IT-işti şi că după aceea va veni şi impozitul progresiv e o perspectivă foarte sumbră

Edward Creţescu, preşedinte ANIS: Noi suntem un contribuitor major la bugetul naţional şi considerăm că orice reducere ulterioară va avea după aceea un impact (negativ) mai mare în bugetul naţional.

Edward Creţescu, preşedinte ANIS: Noi suntem un contribuitor major la bugetul naţional şi considerăm că orice reducere ulterioară va avea după aceea un impact (negativ) mai mare în bugetul naţional.

Autor: Adrian Seceleanu

24.10.2024, 12:00 382

Sergiu Manea, CEO al BCR: Cred că nu consumăm suficient din produsele locale de tehnologie şi asta, în opinia mea, contribuie la lipsa de accelerare a dezvoltării de produse româneşti mai întâi.

Industria locală de IT a continuat să crească în 2023 însă rata de creştere a frânat puternic, deşi a rămas de peste 10%, conform unui studiu realizat de un grup de cercetare din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti la comanda Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care a avertizat în acest context că o eliminare completă a facilităţilor fiscale pentru IT-işti va avea un impact puternic negativ.

Mai exact, cifra de afaceri totală a industriei de IT a depăşit 15,5 miliarde euro, în 2023, reprezentând o creştere de 12,16% comparativ cu 2022, se arată în studiul lansat dede ANIS. Industria IT a înregistrat o creştere de 12,16% faţă de 2022, însă rata de creştere din 2023 este în scădere faţă de cea realizată în 2022, de 32,99%, conform sursei citate.

Conform documentului sectorul IT&C este constituit din 48.405 companii, dintre care 45.467 în segmentul IT şi 2.938 în segmentul telecomunicaţii. Impactul cumulat al industriei IT&C, prin efectul contribuţiilor directe, indirecte şi induse, este de 14,16% din PIB, echivalent cu 45,3 miliarde euro la valoarea PIB din 2023, conform studiului.

Întrebat despre impactul unei eventuale eliminări complete a facilităţilor fiscale pentru IT-işti, preşedintele ANIS a afirmat că impactul negativ ar fi mai mare decât câştigurile la bugetul de stat.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro