Business Hi-Tech

Intel caută ajutor de stat: Gigantul tech american vrea subvenţii de 10 miliarde de dolari pentru construirea unei fabrici de cipuri în Europa

Intel caută ajutor de stat: Gigantul tech american vrea...

Autor: Mediafax

30.04.2021, 17:43 487

Compania Intel vrea subvenţii de 8 miliarde de euro (9,7 miliarde de dolari) pentru construirea unei fabrici de semiconductori în Europa, a declarat vineri CEO-ul Pat Gelsinger, în condiţiile în care continentul încearcă să-şi reducă dependenţa de importuri de cipuri, relatează Reuters.

Este pentru prima dată când Pat Gelsinger a comunicat cât de mult ar dori ca ajutor de stat, Intel urmărind să depăşească rivalii asiatici în fabricarea cipurilor.

„Ceea ce cerem atât SUA, cât şi guvernelor europene, este să facem producţia competitivă în comparaţie cu Asia”, a declarat Gelsinger pentru Politico Europe într-un interviu.

Un purtător de cuvânt al Intel a confirmat că interviul a avut loc vineri la Bruxelles, unde Gelsinger trebuia să se întâlnească cu comisarul european Thierry Breton pentru discuţii despre strategia în domeniul semiconductorilor.

Gelsinger, la primul său turneu european de la preluarea conducerii, a anunţat luna trecută o nouă strategie, cu investiţii de 20 de miliarde de dolari în producţia de cipuri în Statele Unite.

Mai mult decât atât, Gelsinger caută o locaţie pentru o fabrică din Europa despre care spune că ar sprijini obiectivul dublării cotei europene în producţia globală de cipuri, la 20%, în următorul deceniu.

Breton a purtat, de asemenea, discuţii vineri cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, cel mai mare producător de cipuri din lume, înaintea Samsung şi Intel.

"Pentru a satisface cererea actuală şi viitoare a industriei semiconductoarelor, Europa va creşte drastic capacitatea de producţie - atât pe cont propriu, cât şi prin parteneriate selectate pentru a asigura securitatea aprovizionării", a postat, pe Twitter, Breton, după discuţii.

Surse din industrie şi diplomatice spun că, dintre cei trei mari producători de cipuri, Intel este singurul care şi-a exprimat până acum interesul concret în ţinta lui Breton de a produce cele mai avansate cipuri în Europa.

În cadrul vizitei sale germane, Gelsinger s-a întâlnit şi cu directori ai producătorului auto BMW şi cu operatorul de telecomunicaţii Deutsche Telekom, a comunicat Intel.

Surse au declarat că şeful Intel a vizitat şi sediul Volkswagen, deşi un purtător de cuvânt al Intel a spus că nu poate confirma o întâlnire.

Gelsinger călătoreşte săptămâna viitoare în Israel, unde Intel va anunţa o investiţie de 200 de milioane de dolari într-un nou campus de dezvoltare a cipurilor şi angajarea a 1.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO