Business Hi-Tech

Internetul de mare viteză ar putea contribui la PIB cu 8 miliarde de euro în 2018

Internetul de mare viteză ar putea contribui la PIB cu 8...

Autor: Laura Mitran

10.06.2014, 15:28 112

Studiul "Broadband-ul fix în România. Utilizatori, tendinţe şi impact economic" a fost prezentat, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about the Value of Broadband", de Alina Florean, consultant Roland Berger.

România este una din ţările cu cele mai mari viteze ale internetului, însă se regăseşte pe ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de penetrare a broadband-ului, arată cercetarea.

În România, erau la finalul anului trecut 3,8 milioane de conexiuni broadband, înregistrându-se o creştere susţinută de 8% anual de la peste 300.000 de conexiuni în 2005. Potrivit estimărilor, în anul 2018, în România vor fi 4,5 milioane de conexiuni broadband.

Pe de altă parte, gradul de penetrare broadband în rândul consumatorilor individuali era de 56% în 2013, sub media europeană de 76%. Acest procent plasează România pe locul 26 între cele 28 state membre UE. România devansează Grecia şi Bulgaria, unde procentajele sunt de 55%, respectiv 54%.

În cazul companiilor, gradul de penetrare este de 63%, tot sub media UE, de 90%, diferenţa provenind de la nivelul IMM-urilor, şi nu al companiilor mari, a precizat Florean.

Rezultatele cercetării arată că o creştere a ratei de adopţie broadband cu 10% adaugă 1,2% la rata de creştere anuală a PIB pe cap de locuitor. Cifra de 1,2 puncte procentuale a fost adaptată României luând în considerare structura PIB şi gradul de utilizare a internetului pentru a obţine în final un impact de 0,6 - 0,8 puncte procentuale asupra ratei de creştere economică.

În România, contribuţia broadband-ului în economie este estimată la 3,5 miliarde de euro şi ar trebui să ajungă la 6 miliarde de euro, menţinând ritmul actual de penetrare. Acestora li s-ar putea adăuga însă alte 2 miliarde de euro dacă România recuperează până în 2018 declajul faţă de media europeană în ceea ce priveşte penetrarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO