Business Hi-Tech

Internetul fara fir - un drept democratic sau o risipa de bani?

25.10.2005, 18:59 16

Autoritatile din tot mai multe orase ale lumii incep sa trateze accesul fara fir la Internet ca pe un drept de baza al cetateanului. Acest posibil viitor nu le suna insa deloc bine marilor operatori telecom, care sunt gata sa mearga pana in panzele albe pentru a-l evita, comenteaza presa internationala.

La Inceputul acestei luni, primaria din Philadelphia, unul din orasele cu cea mai veche arhitectura din SUA, a initiat cu hotarare un proiect ambitios prin care vrea sa le dea tuturor locuitorilor acces la Internet wireless.

Reteaua, care va acoperi aproximativ 250 de kilometri patrati, va fi construita si administrata de compania Earthlink. Locuitorii orasului se vor putea conecta la ea pentru o taxa modica de 10 dolari pe luna.

Si alte orase s-au inscris pe lista doritorilor de Internet prin unde radio. Autoritatile din San Francisco au deschis o lista pentru propuneri de proiecte, iar unul dintre cei mai cunoscuti aplicanti este Google, care s-a oferit sa acopere orasul cu o retea wireless gratuita, care va fi finantata din veniturile din publicitate ale celui mai mare motor de cautare din lume.

"Wi-Fi este ceva inevitabil", a spus primarul orasului San Francisco, Gavin Newsom, citat de BBC News Online. "Si trebuia sa se intample demult. Dupa parerea mea, accesul universal la informatie este un drept fundamental."

Nu de aceeasi parere sunt si marii operatori telecom care au cheltuit averi pentru a-si trage cablurile pana in casele clientilor. Perspectiva unor retele ieftin de construit si care sa ofere aceleasi servicii la preturi mult mai mici sau chiar gratis nu ii incanta deloc. Ei spun ca institutiile publice practica un tip de concurenta neloiala prin faptul ca se grabesc de multe ori sa inceapa astfel de proiecte fara sa aiba dinainte un business plan solid.

In Statele Unite, a inceput chiar un mini-razboi de natura juridica. Un proiect de lege sponsorizat de un membru texan al Partidului Republican, Pete Sessions, mentioneaza faptul ca autoritatilor locale trebuie sa li se interzica, in cele mai multe situatii, sa construiasca retele metropolitane broadband (de acces rapid la Internet). Exista insa si un proiect de lege contrar, inaintat tot de un membru al republicanilor - John McCain, impreuna cu democratul Frank Lautenberg, in care se cere ca primariile sa aiba libertate totala de miscare in acest domeniu.

De altfel, analistii au avertizat in ultimul timp in repetate randuri ca telefonia Voice over IP (VoIP), care presupune servicii mult mai ieftine pentru ca foloseste cablurile de interconectare dintre calculatoare, va afecta serios profitul operatorilor telecom traditionali.

Verizon, operatorul de telefonie mobila care va intra de la anul, dupa ce proiectul Earthlink devine realitate, intr-o competitie dura cu aceasta companie, crede ca ideea autoritatilor de a acoperi orasul complet cu o retea wireless nu are nici un sens, conform BBC. Vicepresedintele Verizon pentru servicii Internet, Link Hoewing, a spus chiar ca municipalitatea risca "sa isi risipeasca inutil banii", adaugand ca "piata a facut o treaba foarte buna ocupandu-se de acest subiect".

Evident insa ca suporterii ideii liberale de acces universal la Internet nu sunt de acord. Ba mai mult, ei sunt de parere ca asistam la detronarea unui model de business ce parea infailibil.

"Daca ma intrebati care va fi viitorul tehnologiilor wireless, v-as spune sa va uitati la cum arata serviciile de telefonie clasica si sa va intrebati daca sunteti multumiti de ele", a spus Richard MacKinnon, presedintele asociatiei americane Austin Wireless, un ONG care sustine dezvoltarea retelelor municipale de acces fara fir la Internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO