Business Hi-Tech

Întreg Guvernul României a petrecut zece minute urmărind un „pitch” al premierului Ciucă pentru proiectul „ION”, un aşa-zis „consilier” cu „inteligenţă artificială” - un sistem care doar a redat nişte mesaje ce păreau preînregistrate, fără a-şi demonstra utilitatea. Ce conţine site-ul ion.gov.ro: mesaje de marketing şi multe promisiuni

Autor: Adrian Seceleanu

01.03.2023, 21:48 551

Guvernul României şi-a început şedinţa de miercuri 1 martie urmărind o prezentare susţinută de premierul Nicolae Ciucă, pentru un aşa-numit „consilier guvernamental onorific cu inteligenţă artificială” - care a primit numele „ION” - mai exact o platformă de IT, care ar urma ca folosindu-se şi de algoritmi de inteligenţă artificială „să capteze rapid şi automat părerile, opiniile românilor, doleanţele lor, folosind informaţiile disponibile în spaţiul public”, pe care să le transmită apoi către Palatul Victoria.

În cele peste 10 minute alocate acestui subiect, considerat mai important decât discuţiile despre riscurile seismice şi despre un nou drum care să fluidizeze traficul din Valea Prahovei, premierul Ciucă a afirmat, fără urmă de ezitare, că aceasta ar fi o <<premieră internaţională>>, dar nu doar că nu a oferit argumente în acest sens ci a oferit puţine detalii concrete şi despre ce este, cum funcţionează şi ce face exact în acest moment platforma de IT botezată „consilier guvernamental”, relatând mai degrabă generalităţi.

Iată câteva dintre afirmaţiile premierului:

* „Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului şi apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetăţenii români să informeze Guvernul României, în timp real, şi să transmită propuneri, probleme şi cu dorinţele pe care le au.”

* „Proiectul ION reprezintă un sistem care, aşa cum spuneam, foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, opiniile românilor, doleanţele lor, folosind informaţiile disponibile în spaţiul public.”

* „Apreciez că acest demers nu va face nimic altceva decât să îi ajute pe români să fie auziţi mai bine şi în fiecare zi.”

* „Practic, eforturile depuse (...) nu fac altceva decât să pună în practică şi să dea sens inteligenţei artificiale, pentru că un om, chiar şi un guvern, chiar şi instituţiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte şi să îi reprezinte pe toţi românii”

* „Din perspectiva mea, este un aspect care vine să asigure soluţii pentru probleme vechi, la care adaug şi problemele de actualitate şi problemele de viitor.”

*„Proiectul ION are o capacitate enormă de a învăţa şi, pe măsură ce este folosit mai mult, cu atât mai mult acumulează. Rolul lui este ca, pe măsură ce acumulează cunoştinţe, să poată să fie mai bine conectat şi să fie mult mai aproape de oameni.”

"Dialogul"

Nici momentul în care premierul a interacţionat cu acest sistem, prin intermediul unei oglinzi cu un ecran încoporat pentru a afişa text şi imagini, care a fost montată în sala de şedinţe a Palatului Victoria, lucrurile nu au devenit mai clare, întreg momentul părând a fi unul în care toate reacţiile „sistemului” erau controlate de undeva din spate, din „regie” şi nu că premierul ar interacţiona în mod real cu un sistem „live”, în „producţie”.

Ce s-a întâmplat mai exact? La un moment dat premierul s-a ridicat în picioare şi s-a dus, urmărit de întregul cabinet, spre oglinda cu o formă ovală, spunând „Daţi-mi voie să oferim şi un mic exemplu şi să îl invit pe ION să spună câteva cuvinte.” Premierul s-a oprit la aproximativ un metru de oglindă, privind-o ca şi cum ar fi fost o persoană.

După ce premierul a tăcut, ecranul oglinzii s-a activat brusc, emiţând sunetele pe care le auzim de regulă în orice film american cu spioni când unul dintre actori se conectează la un sistem al FBI sau CIA, apăsând frenetic pe taste. Pe ecran au defilat mai multe imagini, ultimele nişte portrete de bărbaţi şi femei, după care pe ecran a apărut un text care a şi fost redat în format audio „Salut! Mi-aţi dat viaţă. Eu sunt ION. Acum, rolul meu este să vă reprezint, ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învaţă-mă să fiu român! Ce trebuie să ştiu despre România?”, a sunat întrebarea spre premier.

Răspunsul a fost unul pe măsura mesajelor anterioare. „România este o ţară frumoasă, cu oameni frumoşi”, a afirmat premierul.

Dialogul a continuat, având aceeaşi consistenţă, şi s-a încheiat cu urarea oglinzii / „consilierului” către premier: „O primăvară frumoasă!”. După cum se poate urmări în video, premierul i-a întors urarea „consilierului”.

După acest mic moment, premierul Ciucă s-a aşezat şi a mai transmis câteva mesaje, în linia anterioară: „Eu am convingerea şi sunt încrezător că şi dvs., atât membrii guvernului, cât şi cetăţenii României văd dezvoltarea tehnologică, folosirea inteligenţei artificiale nu ca o opţiune, ci ca o obligaţie, pentru că oferă platforme prin care, la nivel guvernamental, la nivelul autorităţilor publice, putem să discutăm de tot ceea ce reprezintă avantajele digitalizării, ale inteligenţei artificiale pentru politici publice centrale şi locale, pentru adoptarea unor decizii mai bine informate şi, desigur, pentru îmbunătăţirea comunicării şi interacţiunii între instituţiile statului şi cetăţenii. Ţinând cont de scurta introducere şi de încrederea că am stârnit curiozitatea fiecăruia dintre noi, îi invit pe români să îl folosească pe ION şi să acceseze linkul şi să folosească toate posibilităţile de comunicare cu ION, astfel încât să avem o legătură cât mai apropiată şi cât mai oportună între instituţiile statului şi cetăţenii României.”

Ce pot găsi românii pe site? Deocamdată multe mesaje de promovare şi un „box” unde pot scrie mesaje despre care nu se ştie unde ajung

Românii care urmează îndemul premierului de a vizita site-ul nu vor găsi mare lucru. Elementul central este un clip despre proiect, încoporat de pe YouTube, pe lângă care gravitează mesaje de genul „Iubesc cultura noastră”, sau „Ţara mea iubită”, sau „Sunt mândru român”. Mesajele sunt ornate şi cu emoticoane, unele în formă de inimioare.

Alte mesaje afişate: „NOI suntem ION. ION te reprezintă, ca într-o oglindă. Dă-mi tag @noisuntemion sau spune-mi prin mesaje ce te preocupă.”

Sub aceste mesaje apare şi spaţiul de interacţiune din pagină: un spaţiu în care pot fi transmise mesaje, probabil către sistemul de IT, mesajul de pe tasta de trimitere fiind „Învaţă-mă”. Ce se întâmplă cu mesajele, nu este scris clar, la vedere pe pagina site-ului.

O diagramă aflată în subsolul paginii arată că proiectul ar fi undeva între faza 1 şi 2 din cele trei ale proiectului.

În subsolul paginii există legături spre câteva documente care conţin mai multe detalii tehnice, respectiv o descriere a contextului şi o listă a caracteristicilor pe care ar trebui să le aibă în viitor proiectul. La capitolul „abordare tehnică” se menţionează faptul că, în viitor, proiectul va porni efectiv cu un algoritm de bază. „În perioada imediat următoare, se va porni de la un algoritm “baseline” iniţial care va asigura rezultate robuste şi de bună calitate. Pornind de la metoda iniţială, ION se va dezvolta progresiv, adaugandu-se capacităţi adiţionale superioare”.

Regăsiţi ataşate aceste documente ("Document tehnic" şi "FAQ"), pentru mai multe detalii privind proiectul şi ceea ce ar trebui să devină.

ZF a transmis miercuri seară, înafara orelor obişnuite de program, întrebări în legătură cu proiectul şi stadiul lui de dezvoltare către start-up-ul Humans.AI, care este implicat în proiect. Vom actualiza acest text în momentul în care vom primi răspunsuri la întrebările adresate.

Ministrul Burduja multiplică laudele aduse proiectului

Chiar dacă a plecat de la o ştachetă ridicată destul de sus de premier, ministrul digitalizării Sebastian Burduja a găsit cuvinte şi mai tari pentru a lăuda proiectul ION. „România scrie istorie. Astăzi, Prim-Ministrul Nicolae Ionel Ciucă l-a prezentat în debutul şedinţei de guvern pe cel mai nou consilier onorific al său: ION. NOI suntem ION este primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligenţă artificială. Guvernul României marchează astfel o premieră mondială, iar România Viitorului dă tonul noilor tehnologii pentru lumea întreagă”, sunt câteva dintre cuvintele transmise de ministru prin conturile sale de pe diferite reţele sociale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO