Business Hi-Tech

Intri pe net, rişti să fii talharit şi şantajat. Ransomware, virusul care ne face pe toţi victime sau criminali

Intri pe net, rişti să fii talharit şi şantajat....

Autor: Pro TV

06.02.2014, 11:37 966

Internetul a modernizat toata lumea, inclusiv cea interlopa. Criminalitatea se muta rapid in online iar noua amenintare se numeste “ransomware” – un tip de infractiune care poate fi comis de aproape oricine.

Mai tineti minte virusul “Politia Romana”? A infectat peste un sfert de milion de calculatoare. Posesorii acestora se trezeau intr-o buna zi ca au PC-ul blocat si primeau un mesaj, aparent oficial, de la Politie. Mesajul ii anunta ca li s-a blocat calculatorul deoarece au piratat muzica, filme si programe, dar ca in schimbul unei amenzi platite online acesta poate fi deblocat.

Evident, mesajul nu era de la Politie, si nici contul unde mergeau amenzile nu apartinea vreunei autoritati a statului roman. Era ransomware, o combinatie de rapire – un software periculos va “rapeste” calculatorul - santaj – vi se cer bani pentru deblocare si vi se sugereaza ca cineva ar sti ca ati comis o fapta reprobabila – si talharie – practic, vi se fura bani. In cele din urma, serverul de pe care se trimitea ransomware a fost descoperit de politistii romani cu ajuutorul specialistilor de la BitDefender, care cu aceasta ocazie si-au dat seama ca era doar unul din zeci sau poate sute de astfel de servere care exista in lume.

Citiţi articolul integral pe www.stirileprotv.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO