Business Hi-Tech

Investitorii din cadrul ByteDance, compania-mamă a TikTok, evaluează celebra aplicaţie video la 50 de miliarde de dolari, cu mult peste platforma rivală Snapchat

Investitorii din cadrul ByteDance, compania-mamă a...

Autor: Eduard Ivanovici

29.07.2020, 16:40 114

Investitorii din cadrul ByteDance, compania-mamă a TikTok, evaluează aplicaţia video la 50 de miliarde de dolari, cu mult peste rivalul Snap Inc, care înregistrează în prezent o capitalizare de 33 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

ByteDance, cu sediul în Beijing, ia în considerare o serie de opţiuni pentru TikTok pe fondul presiunilor venite dinspre administraţia Trump, care plănuieşte să interzică aplicaţia pe teritoriul Statelor Unite. Însă chiar şi în aceste condiţii, succesul de care se bucură platforma video a transformat ByteDance într-unul dintre cele mai mare conglomerate chineze.

TikTok a devenit în ultimele luni ţinta a numeroase critice în ceea ce priveşte gestionarea datelor utilizatorilor şi legăturile dintre statul chinez şi compania-mamă ByteDance. Peter Navarro, consilierul pe probleme de comerţ al Casei Albe, l-a numit pe Kevin Mayer, noul CEO din cadrul TikTok, o „marionetă americană”, adăugând că aplicaţiile chineze adună datele cetăţenilor din SUA pentru a le oferi autorităţilor de la Beijing.

Între timp, estimările investitorilor sunt de 50 de ori mai mari decât previziunile iniţiale pentru 2020 de 1 miliard de dolari, conform surselor citate de Reuters. Prin comparaţie, Snap – companie din spatele aplicaţiei Snapchat – valorează de 15 ori mai mult decât datele proiectate pentru 2020, atingând în prezent 33 de miliarde de dolari. Lunile trecute, valoarea estimată a ByteDance se situa în dreptul sumei de 140 de miliarde de dolari.

TikTok a declarat săptămâna trecută ce plănuieşte să creeze 10.000 de locuri de muncă în Statele Unite în următorii trei ani, o creştere masivă faţă de cei 1.400 de angajaţi pe care îi are în prezent pe teritoriul ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO