Business Hi-Tech

Ioannidis, CEO Romtelecom: Vrem sa lansam cat mai repede servicii mobile de acces la internet

09.09.2008, 00:06 16

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii (ANRCTI) a anuntat ieri ca Romtelecom a castigat licitatia pentru acordarea unei licente nationale de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, confirmand informatiile publicate de ZF in editia de luni.
Celelalte companii care au participat la licitatie sunt NetPoint (controlata de RCS&RDS), Saudi Oger (actionarul Telemobil, operatorul retelei Zapp Mobile) si Tactical Network AS, un fond de investitii ceh sustinut de producatorul chinez de echipamente de telecomunicatii ZTE. Tactical Network a depus oferta in parteneriat cu Posta Romana si compania Euroweb Romania.
Evaluarea ofertelor s-a facut pe baza grilei de punctaj de catre o comisie numita prin decizie a presedintelui ANRCTI.
Potrivit datelor ANRCTI, oferta depusa de Romtelecom a obtinut 86,21 puncte, fiind urmata de cele ale consortiilor Saudi Oger Ltd si Radiomovel Telecomunicacoes - 75,75 puncte si Tactical Network AS, Posta Romana si Euroweb Romania - 43,07 puncte.
Criteriul de acoperire a retelei a contribuit cu aproape jumatate la punctajul ofertei Romtelecom - 39,52, ceilalti ofertanti fiind punctati cu 28,95, respectiv 18,42.
ANRCTI nu a oferit detalii privind ofertele depuse, insa din punctaje rezulta ca Romtelecom a plusat la capitolul acoperire. In 2006, Cosmote a pierdut competitia pentru licenta 3G, unul din motive fiind oferta mai redusa decat cea a competitorilor in ce priveste acoperirea.
Oferta depusa de Netpoint SRL (controlata de RCS&RDS) nu a fost calificata din cauza ca societatea a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini in forma specificata.
Seful Romtelecom spune ca principalul obiectiv al companiei dupa obtinerea licentei este lansarea unor servicii de internet mobil, care lipsesc din portofoliul operatorilor detinuti in Romania de OTE si Deutsche Telekom.
"Imediat ce vom primi licenta, vom incepe construirea retelei bazate pe tehnologia CDMA si vom lansa noile servicii cat mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a utiliza licenta pentru a oferi servicii de Internet mobil de banda larga, in plus fata de serviciile pe care le oferim deja (voce, Internet fix de banda larga, televiziune digitala)", a spus Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom.
Romtelecom va lansa si servicii de telefonie mobila insa este de asteptat ca operatorul sa nu insiste pe acest segment pentru a nu intra in competitie cu Cosmote. Miza principala pentru Romtelecom o reprezinta lansarea de servicii de date mobile, ce ar putea fi vandute la pachet cu Cosmote, si a altor pachete care sa integreze serviciile proprii. Romtelecom nu a oferit detalii privind nivelul investitiilor in retea sau a furnizorului de echipamente, insa este de asteptat ca operatorul sa lucreze cu producatorul chinez ZTE.
Pe de alta parte, Romtelecom are de infruntat si o batalie juridica inainte de a obtine efectiv licenta, procedura de selectie a castigatorului licentei fiind contestata de Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, carora li s-au alaturat si RCS&RDS si Zapp. Companiile au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei, dosarul fiind inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti la 3 iulie. Marti, 9 septembrie, este programat un nou termen in acest dosar.
Grupul celor patru operatori sustine ca acordarea noii licente de telefonie mobila catre Romtelecom la un cost de achizitie de 20 de ori mai mic decat in cazul licentelor 3G favorizeaza operatorul de telefonie fixa, cu implicatii semnificative asupra cadrului concurential.
"Vodafone isi va continua demersul in justitie, considerand ca decizia anuntata astazi (luni - n.r.) nu este de natura sa incurajeze o competitie corecta pe piata comunicatiilor mobile", au declarat oficialii Vodafone Romania. "Asa cum s-a exprimat si Consiliul Concurentei, actionarii operatorilor care detineau licente de comunicatii mobile nu erau eligibili sa participe la licitatie. Prin decizia anuntata astazi (luni - n.r.), obiectivul initial al autoritatilor, de a creste competitia pe piata telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, actionarii majoritari ai Cosmote si Romtelecom avand acum doua licente."
Oficialii Orange spun ca vor decide pasii urmatori in incercarea de a bloca acordarea licentei in functie de rezultatul infatisarii de astazi din instanta.
"In momentul de fata avem un proces in derulare, vom vedea ce va decide instanta in acest caz. In functie de decizia instantei vom decide pasii urmatori. Noi speram ca instanta sa decida in sensul suspendarii actualei proceduri de acordare a licentei", a spus pentru ZF Dorin Odiatiu - Wholesale International and Regulatory Affairs Director la Orange Romania.
In replica, directorul juridic si relatii publice al Romtelecom, Catalin Dima, spune ca "abia" acum, prin castigarea acestei licente, se va crea un cadru echitabil pentru desfasurarea competitiei pe piata comunicatiilor din Romania, in special in zona serviciilor de broadband mobil, din care consumatorii din Romania vor avea doar de castigat. "De altfel, grupul nostru era singurul dintre marii operatori de pe piata romaneasca care nu detinea o licenta care sa permita furnizarea de servicii de broadband mobil, spre deosebire de Vodafone si Orange, care au licente si de 3G, si de Wimax, de RCS&RDS, care are licenta 3G, si de Telemobil (Zapp Mobile), care are atat licenta CDMA in banda de 450 MHz, cat si 3G", a spus Dima.
Liviu Nistoran, presedintele ANRCTI, spune ca reactia celor patru operatori este "de inteles" avand in vedere ca licenta a fost castigata de "un jucator greu" si se asteapta ca preturile pentru serviciile de date sa scada ca urmare a rezultatului inregistrat la "licitatie".
"Daca as fi presedintele unei companii cu o cifra de afaceri foarte mare si un rezultat foarte pozitiv nu mi-ar placea sa apara un nou concurent, mai ales daca acesta este un jucator greu, cum este Romtelecom", a comentat Liviu Nistoran pentru ZF reactiile celor patru operatori care contesta procesul de acordare al licentei de comunicatii. "Eu cred ca acum toti marii operatori au capacitatea de a oferi servicii de internet de mare viteza cu fir si fara fir iar noua licenta va mari competitia de pe piata, lucru care se va resimti la nivelul preturilor, fapt care este in interesul cetatenilor", a adaugat el.

Orange Romania, detinuta de grupul France Telecom, a lansat serviciile de telefonie mobila in 1997, sub brandul Dialog. Compania are peste 10 milioane de clienti, si a inregistrat in 2007 un profit net de 365,2 mil. euro, la afaceri de 1,2 mld euro.

Al doilea jucator de pe piata a lansat serviciile in 1997, sub brandul Connex si are in prezent peste 9 milioane de clienti. Compania, parte a grupului britanic Vodafone, a facut anul trecut un profit net de 264 mil. euro, la afaceri de 1,15 mld. euro.

Compania si-a lansat serviciile in anul 2000, sub numele Cosmorom. La finele lui 2005 serviciile au fost relansate sub brandul Cosmote. Operatorul are 4,6 milioane de clienti si a inregistrat in 2007 pierderi de 118 mil. euro, la afaceri de 155 mil. euro.

Infiintata de Telefonica Spania in 1992, compania a fost pana in 1997 singurul operator de telefonie mobila. In 2000, compania a lansat brandul Zapp. Compania detinuta acum de grupul Saudi Oger din Arabia Saudita a inregistrat in 2007 pierderi de 9 mil. euro.

RSC&RDS a obtinut licenta 3G in 2006 si a lansat serviciile de telefonie mobila anul trecut. Compania are peste 1 milion de clienti pe telefonia mobila. Compania a facut in 2007 un profit net de 18,5 mil. euro, la afaceri de 346,5 mil. euro.

Cel mai mare jucator de pe telefonia fixa, controlat de grupurile OTE (Grecia) si Deutsche Telekom (Germania) ar putea lansa serviciile de telefonie si date mobile pana la finele acestui an cu licenta obtinuta de la ANRCTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO