Business Hi-Tech

Ionel Crăciun, Business Development & Operations Director, Vantage Towers: Pentru noi nu e greu să găsim bani pentru a dezvolta sau să găsim constructorul sau clientul potrivit care are nevoie de un turn, cel mai greu e să obţinem o autorizaţie de construcţie

ZF High-Tech Innovation Summit 2022

Ionel Crăciun, Business Development & Operations...

Autor: Alexandra Cepăreanu

26.09.2022, 15:47 151

Ionel Crăciun, Business Development & Operations Director în cadrul Vantage Towers, firma care administrează peste 2.300 de turnuri de comunicaţii în România, a spus în cadrul conferinţei ZF High-Tech Innovation Summit 2022, că una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă pe piaţa naţională este reprezentantă de cadrul legislativ şi timpul îndelungat în care autorităţile oferă autorizaţii de construcţie.

„Cea mai mare provocare a celor care dezvoltă infrastructură sau care au nevoie de infrastructură e cadrul legislativ. Pentru noi nu e greu să găsim bani pentru a dezvolta sau să găsim constructorul sau clientul potrivit care are nevoie de un turn, cel mai greu e să obţinem o autorizaţie de construcţie. Vrem ca lucrurile să fie normale. Chiar dacă procesul de dezvoltare e complicat vrem să ştim şi că putem să finalizăm proiectul dacă îl începem. Asta vor companiile din România. Spre exemplu, când te întâlneşti firmă cu firmă ştii la ce să te aştepţi, este totul transparent. Când intri în zona în care trebuie să faci ceva cu această entitate care guvernează ţara începi să te sperii, şi nu e normal. Şi simţi diferenţa atunci când lucrezi cu ţări ca Grecia, Germania”, a spus Ionel Crăciun.

 

Ce a mai spus Ionel Crăciun

Chiar dacă este dificil, suntem aici pentru a da o perspectivă optimistă. Lucrurile se schimbă în spre bine, codul de telecomunicaţii e în fază finală, spre exemplu, deja licitaţia 5G a trecut de prima dezbatere publică, iar statul român a redus atât obligaţiile cât şi preţurile. Pare că statul devine facilitator, pare că statul nu vrea să constrângă, avem în piaţă operatori cu tradiţie care sunt pregătiţi să schimbe in bine România cum au făcut-o şi până acum. Iar, in contextul dezvoltarii 5G, e clar ca aceasta reţea fără upgrade de infrastructură nu isi poate atinge potentialul.

Asocierea dintre inovaţie şi digitalizare este cel putin incompletă. Inovatia poate include si digitalizare, dar nu e o condiţie mandatorie. Inovaţia nu vine pentru că spunem noi să vină, trebuie să înţelegem impactul acestor inovaţii şi efectele acestor inovaţii. Spre exemplu, în urmă cu 15 – 20 de ani, când călătoream cu avionul, una dintre provocări era check-in-ul, dar piaţa s-a dezvoltat, iar companiile au început să reducă timpul de check-in. S-a investit pentru a reduce acea perioadă pentru a creşte satisfacţia clienţilor şi le-a reuşit, dar pe de altă parte, dacă oamenii nu mai stau atât de mult în aeroport, a scăzut consumul, deci pe o parte s-a pierdut. Deci, când inovăm e important să ne uităm şi la efectele colaterale pe care le poate avea inovatia, să evaluăm impactul, adopţia soluţiilor şi să ne adaptăm dacă e nevoie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO