Operatorul de infrastructură de telecomunicaţii Vantage Towers le propune dezvoltatorilor imobiliari o sinergie între echipamentele care asigură o bună conectivitate pentru comunitatea dintr-un proiect şi specificul fiecărui proiect, prin echipamente care pot fi încadrate în mobilierul urban, după cum a explicat Ionel Crăciun, business development manager CEE la Vantage Towers, în cadrul evenimentului ZF Rezidential & Office Summit’24.
„Putem livra în piaţă produse mascate pe care nu le identifici ca turnuri de telecomunicaţii. Putem introduce telecomunicaţii în mobilierul urban, putem introduce elemente în bănci, în pubele de gunoi şi în multe altele, deci putem să ne adaptăm la cadrul unui proiect”.
Compania Vantage Towers este cunoscută la nivel european pentru că administrează turnurile de telecomunicaţii ale Vodafone în Europa, inclusiv cele 2.300 de turnuri din România.
Reprezentanţii companiei sunt tot mai prezenţi în discuţiile cu dezvoltatorii imobiliari, unde vorbesc în principal despre nevoia de investiţii în telecomunicaţii şi din partea acestora, în contextul în care jucătorii din piaţa de telecomunicaţii nu vor putea susţine investiţiile necesare pentru ca viitorii lor cumpărători şi chiriaşi să beneficieze de cea mai bună conectivitate.
„Industria de telecomunicaţii este sub presiune şi se vor vedea efectele către beneficiarii finali, cei care sunt chiriaşi sau cumpărători în proiectele imobiliare sau cei care dezvoltă şi vor să le monetizeze ulterior. (…) Vantage Towers vine cu o soluţie care aduce eficienţă financiară investiţiilor în telecomunicaţii, astfel încât printr-un singur punct de infrastructură să ai mai mulţi beneficiari şi să scurtezi puntea între dezvoltatorii imobiliari şi operatorii mobile”.
Ionel Crăciun a subliniat un dezvoltator imobiliar poate apela încă din faza incipientă a unui proiect pentru a analiza nevoile pe care le va avea acesta în timp din punct de vedere al telecomunicaţiilor.
„Avem capabilităţile digitale de a răspunde rapid comparativ cu modelul tradiţional, putem oferi această consultanţă către dezvotlator să îi spunem ce nevoi va avea acolo unde va construi”.
Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:
- Colaborarea cu noi trebuie să înceapă dintr-o fază incipientă a proiectului. Nu poţi să spargi printr-un proiect finalizat să tragi antene, e complicat. Ideal ar fi să se discute înainte.
- Când apare zone populate accelerat, nevoile nu mai pot fi susţinute de infrastructura existent şi atunci trebuie să complementezi acele soluţii. Iarăşi, aici soluţiile sunt impresionant de avansate, pentru că poţi masca această infrastructură chiar şi într-o casetă luminoasă, pur şi simplu nu deranjezo cu absolut nimic. Te duci la cafenea şi ţi-ai pus antena în caseta luminoasă şi ai deservit foarte bine o zonă de promenadă.