Business Hi-Tech

Irakul, atacat de o cu totul alta armata decat in 1991: cea informatizata

24.03.2003, 00:00 22

Pe un monitorul unui calculator, trupele inamice apar colorate in rosu, iar cele aliate sunt albastre. "Atacati pe flancul stang", suna comanda, iar unitatile albastre din stanga ecranului incep sa se deplaseze conform ordinului. Nu, nu este un joc de strategie elaborat de producatorii in voga. Este vorba de Centrul de Operatiuni al Armatei SUA (JOC -Joint Operation Center), care coordoneaza atacul contra Irakului.
Armele pe care americanii le folosesc in Irak sunt atat de avansate din punct de vedere tehnologic incat multe nici nu au fost folosite in Afghanistan. Cea mai noua realizare a americanilor este bomba electronica (e-bomb) care in momentul impactului da nastere la o serie de impulsuri electrice ce paralizeaza computerele si echipamentele electronice ale inamicului.
Echipamente care primesc date prin satelit, prin Internet sau wireless, bombe inteligente, mine-robot, care se deplaseaza singure in calea inamicului, acestea sunt noile "jucarii" de razboi ale americanilor. Mai mult, Pentagonul a introdus o noua tehnologie, care permite coordonarea tuturor informatiilor obtinute de la sol sau de avioane, intr-un singur punct. Acesta este centrul de operatiuni JOC.
Toate acestea au un singur scop: grabirea victoriei si asigurarea controlului asupra intregului teritoriu inamic. Dar lucrul cel mai important este ca echipamentele inteligente au devenit, gratie dezvoltarii tehnologiei, mai ieftine decat sistemele clasice. Un smart-card, care ghideaza orice tip de bomba, costa 27.000 de dolari, in tip ce o racheta de croaziera ajunge la un milion de dolari.

Situatia s-a schimbat fata de acum 12 ani
Diferenta de tehnologie schimba total situatia din Irak fata de cea din 1991. "Conflictul de atunci s-a desfasurat dupa sistemul din al doilea razboi mondial: suprematia aeriana si bombardamentele au inmuiat armata inamica, inainte ca trupele de asalt sa intervina", a explicat Daniel Goure, analist al Insitutului Lexington. "Aceasta interventie va fi una chirurgicala, precisa si rapida", a apreciat el. In cursul operatiunii "Furtuna in Desert", miscarile de trupe erau urmarite cu markerul pe harta. Lista de tinte pentru bombardamente era batuta la masina si avea dimensiunile unei carti de telefoane. In 1991, doar 7% din munitia folosita era ghidata electronic, si standardele de atunci s-au schimbat. In campania de bombardamente din Iugoslavia, aproximativ 30% din munitia a fost ghidata electronic, iar in Afghanistan numai 60%. Acum, in Irak, americanii promit ca vor folosi 100% arme de mare precizie.
De asemenea, in 1991, fumul de la sondele de petrol incendiate de irakieni au impiedicat multe avioane sa bombardeze corect tintele, unele intorcandu-se la baza fara a reusi sa faca nimic. Sistemul de ghidare cu laser s-a dovedit atunci inutil. Astfel ca noile bombe ghidate prin GPS (Global Positioning System), sunt mult mai exacte. In plus, in caz ca irakienii ar incerca sa bruieze acest sistem, bomba foloseste propriii senzori pentru a stabili pozitia si pentru a corecta traiectoria, erorile nefiind mai mari de 10 metri, sustin americanii. Iar acest gen de bombe se lanseaza de la inaltimi mult mai mari, pilotii si aparatele fiind in afara razei de bataie a anti-aerienei.

Informatiile sunt colectate si analizate in timp real
Interconectarea informatiilor este cea mai noua strategie a armatei americane. Fiecare unitate de lupta, de la soldat la portavion, foloseste sisteme de comunicare pe Internet. Botezata Network-Centric Warfare (sistem de lupta in retea), noua strategie prevede ca fiecare unitate, in momentul in care intra in actiune, sa se conecteze la o retea privata wireless, prin care sa comunice cu centrul sau cu alta unitate.
Toate sistemele vor primi informatii direct de la centru, care beneficiaza de asemenea de informatii din satelitii care scaneaza campul de lupta. Sase sateliti americani survoleaza acum Irakul transmitind toate datele Comandamentului de lupta. Trei sateliti KH-11 si alti trei Lacrosse lucreaza nu numai la stabilirea tintelor, ci vor ajuta la pozitionarea comandourilor americane in momentul cand trupele terestre intra in actiune.

Centrul de operatiuni, creierul masinii de razboi
Mai mic decat o rulota pentru vacanta, centrul de operatiuni aduna intr-un singur loc toata tehnologia necesara luarii de decizii vitale si rapide. Tot ce se intampla pe campul de lupta se regaseste pe ecranele calculatoarelor, in timp real, prin satelit. Informatiile suplimentare trimise wireless sau pe Internet sunt afisate pe ecran, care aduna practic toate datele problemei: informatii trimise de avioane spion, hartile realizate de satelit, informatiile date de serviciile secrete privind pozitiile inamice si datele GPS transmise de fiecare unitate a armatei americane. Sase ecrane cu plasma redau informatiile trimise din teren, iar generalul Tommy Franks, care conduce operatiunea, are tot atatea ecrane in biroul sau de razboi.
"Suntem un aspirator de informatii, pe care apoi le prelucram si le organizam, astfel incat comandatul sa fie informat tot timpul", a explicat comandorul Mike Wilson. In loc sa plimbam tone de hartie, apasam un buton si 10 MB de informatii ajung la destinatari. "Acest sistem reduce la maximum riscul ca unitatile noastre sa traga una in alta, reduce riscul pentru civili si alte pagube colaterale", a mai spus Wilson. Cartierul General mobil, mutat din Arabia Saudita in Qatar, functioneaza non-stop cu numai 30 de angajati, care stau la computere aproape umar la urmar.
"Acest razboi nu are cum sa dureze mai mult de o saptamana", in special din cauza suprematiei tehnologice americane, a apreciat John Pike, director al organizatiei Global Security. "Cred ca jocul este facut, insa conflictul va demonstra inca o data importanta fortelor militare terestre", a avertizat el.

IT-ul are probleme inerente
De la simplele erori de software si pana la pericolul hackerilor, tehnologia aduce cu sine si avantaje, dar si problemele inerente. In plus, o intrebare ii framanta pe americani. Daca tehnologia ajunge pe mana inamicului sau, mai rau, in mainile teroristilor? Oamenii sunt insa optimisti si spun ca asa ceva nu se va intampla.
Au existat de asemenea critici care apreciaza ca transferul informatiilor de pe campul de lupta in mana unor generali aflati la distanta va duce la inevitabilele erori de conducere sau de strategie. Cel mai bun exemplu pentru americani pare sa ramana razboiul din Vietnam, unde generalii aflati la distanta dadeau deseori ordine care nu corespundeau situatiei din teren. Cu toate acestea, informatiile corecte ii vor ajuta pe generali sa ia decizii potrivite, spun partizanii informatizarii.
O serie de analisti si de specialisti militari au apreciat ca aceasta cantitate masiva de informatii va pune probleme multor comandanti. Iar unii sefi de unitati, primind aceleasi date ca si superiorii lor, ar putea contesta anumite decizii ale acestora, refuzand sa execute ordine. "Pana si tehnologia are limite", a apreciat Tom Donnelly, analist al American Enterprise Institute. "Este totusi mai bine sa o ai de partea ta... Dar trebuie tinut cont si de faptul ca nivelul mare de informatii poate face dificila luare deciziei corecte de catre un singur om", a avertizat el.
Tehnologia poate sa dea militarilor falsa senzatie de superioritate. Acest lucru s-a vazut cel mai bine in Somalia, unde americanii, cu toata tehnologia lor, nu au putut anticipa miscarilor gherilelor tribale. "Exista o anume aroganta pe care tehnica militara le-o insufla oamenilor", a explicat generalul Paul Van Riper. Cunostintele oamenilor sunt limitate, considera el. Militarii cred ca daca vad terenul de lupta, batalia e castigata. "Este ca si cum ai spune la sah  ca daca vezi tabla, ai castigat partida", a spus Van Riper.
Alta problema luata in discutie de analisti este lipsa stocurilor de arme inteligente. Datele arata ca in stocuri se afla numai 20.000 de carduri inteligente, dar producatorul acestora, Boeing, a anuntat ca nu vor fi probleme in acest sens. Marea problema ramane faptul ca uneori serviciile de informatii dau date gresite, ceea ce poate duce la erori fatale, cum s-a intamplat in fosta Iugoslavie, cand aviatia NATO a bombardat cladirea ambasadei chineze.

Soldatul robot ar putea fi gata in 2010
Chiar daca in prezent vorbim de sisteme informatizate, roboti care detecteaza minele, tancuri cu Internet sau avioane fara pilot, toate acestea se vor schimba radical, spun specialistii. In 2010, analistii prevad posibilitatea ca  razboiul sa fie condus de cativa generali si pus in aplicare de roboti si masini inteligente. Pana atunci insa, mai sunt destule de facut.
Strategii Pentagonului se gandesc sa introduca in echipamentul fiecarui soldat handhelduri pentru comunicarea rapida a datelor si inlocuirea depasitelor comunicatii radio. Astfel, militarii vor afla rapid care sunt ordinele, in ce pozitie se afla la un moment dat si in ce zone se desfasoara bombardamente sau tiruri de artilerie grea. Comandatul trupelor va putea trimite ordinele direct prin programele de mesagerie, iar avioanele spion vor trimite pozitia inamicului pe computerul unitatii celei mai apropiate de linia de front.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO