Business Hi-Tech

Irakul invadeaza Internetul

21.07.2004, 00:00 16



Americanii apeleaza din ce in ce mai mult la Internet pentru a vedea stiri sau imagini despre razboiul din IraK nedifuzate in mass-media traditionale, conform unui raport lansat de Pew Internet si American Life Project, doua companii americane de sonjade. Imagini ale razboiului din Irak, incluzand decapitari, rapiri si atrocitati comise in inchisoarea Abu Gharib, nu sunt disponibile pe canalele media americane, dar sunt la mana oricarui beneficiar de servicii Internet si multi dintre navigatori cauta aceste informatii. Conform studiului Pew "Internetul ca sursa unica de stiri", 28% din oamenii care au vazut imagini online din razboi au spus ca le-au cautat in mod special.



Josh Drobnyk, un reporter de 28 ani, a primit un link catre unul dintre filmele cu decapitarea unor ostetici capturati de rebelii irakieni de la un coleg reporter, in redactia sa din Washington. "Eram curios. Aproape ca voiam sa simt durerea. Voiam sa vad ce le fac prizonierilor", spune Drobnyk. Dupa ce a vazut filmul, s-a simtit rau. "As fi vrut sa nu-l fi vazut. Am avut un cosmar in noaptea aceea si de fiecare data cand vad acea imagine sau aud despre amenintarea unei noi decapitari ma gandesc la acea imagine", spune Drobnyk. Conform aceluiasi studiu, 33% din oamenii care au vizionat online imagini ale razboiului si-au dorit apoi sa nu le fi vazut, in timp ce sapte procente spun ca decizia de a privi materialele a fost buna, dar si-au dorit apoi sa nu le fi vazut.



Studiul Pew a descoperit ca majoritatea persoanelor cu un nivel socioeconomic inalt - determinat de nivelul de educatie si venit - aproba prezenta unor asemenea imagini pe Internet. De asemenea publicul tanar este mult mai indulgent cu aceste materiale. Conform studiului, 32% din persoanele cu varste mai mici de 30 ani au cautat astfel de imagini dure, in comparatie cu 23% in cazul persoanelor cu varste intre 30 si 49 de ani si 18% la persoanele cu varstele de 50 ani sau peste 50 ani. Mai mult de jumatate din grupul de studiu cu varsta mai mica de 30 ani au fost de acord cu afisarea online a imaginilor cu atrocitati. Raportul sustine de asemenea ca numarul americanilor care folosesc Internetul pentru a cauta stiri a crescut cu 75% din martie 2000. In orice zi a lunii martie 2000, 20 milioane de navigatori Internet isi primeau stirile online. Acest numar a ajuns la 35 milioane in iunie 2004.



claudiu.andone@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO