Business Hi-Tech

Irlanda: Trebuie să luăm idei din România ca să rămânem competitivi în industria de software

Irlanda: Trebuie să luăm idei din România ca să...

Autor: Ioana Nita

15.07.2014, 00:06 891

România, care le oferă de un deceniu scutiri de taxe programatorilor, trebuie luată ca exemplu de ţările care vor să nu rămână în urmă în industria de software, potrivit unui studiu realizat de profesorul Brian Fitzgerald (foto),  specialist în cadrul centrului de cerce­tare în ingineria software din Irlanda - Lero, care arată că lipsa competitivităţii şi a forţei de muncă specializate din industria de soft a ţării reprezintă o ameninţare pentru revenirea eco­nomiei, potrivit publicaţiei The Irish Times.

Pentru a asigura dezvoltarea companiilor de tehnologie clasa politică din Irlanda trebuie să ia măsuri pentru stimularea industriei software astfel încât Irlanda să depăşească ţări precum România, unde persoanele care lucrează în domeniul dezvoltării de software sunt scutite de plata impozitului pe venit, sau Marea Britanie, unde există foarte multe stimulente pentru realizarea investiţiilor în acest sector, a spus profe­sorul Brian Fitzgerald.

„Irlanda trebuie să îşi revi­zu­iască actualele politici fiscale şi de investiţii  pentru a se asigura că nu pierde teren în faţa modelelor de stimulare a in­dustriei software implementate de Marea Britanie şi de ţări din Europa de Est”, a avertizat  Fitzgerald. „Avem o bază solidă pe care trebuie să o dezvoltăm. Există oportu­nităţi şi nu trebuie să le ratăm”, a completat el.

În Irlanda, investiţiile străine directe şi prezenţa marilor companiilor IT au ajutat la dezvoltarea start-up-urilor astfel încât acum există de cinci ori mai multe firme autohtone de software decât multinaţionale.

Numărul locurilor de muncă a scăzut însă cu 39% în ultimii 3 ani în cazul companiilor irlandeze de software, în timp ce la multinaţionale acesta s-a redus doar cu 23%. 

În prezent, programatorii din România sunt scutiţi de la plata impozitului pe veniturile din salarii. Măsura a fost introdusă în urmă cu zece ani, iar anul trecut miniştrii societăţii informaţionale, muncii şi finanţelor au modificat lista criteriilor de eligibilitate pentru scutirea de impozit, astfel încât mai multe persoane care lucrează în industria software să se încadreze în această categorie. În acest moment, există 14 specializări universitare acceptate pentru ca statul să acorde scutirea de impozit pe venit, faţă de doar 6 specializări care erau acceptate înainte de septembrie anul trecut pentru scutirea de impozit.

Măsura luată de statul român a ajutat la dezvoltarea industriei de software. Piaţa de profil de pe piaţa locală a crescut continuu în ultimii ani, giganţi IT precum Microsoft, Oracle, HP, SAP sau Xerox deschizându-şi aici centre de dezvoltare.

Începând cu 2012, companiile de tehnologie din România au putut aplica şi la schema H.G. 797/2012 pentru a primi ajutoare de stat dacă crează minim 200 de noi locuri de muncă joburi pe o perioadă de trei ani. Până acum, 19 companii din sectorul IT au primit aprobarea pentru acordarea unor ajutoare de stat în valoare totală de 134,26 milioane de euro.

Anul trecut, primele 80 de companii de software din România au avut afaceri de 840 milioane de euro, iar numărul de angajaţi depăşea 20.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO