ITM Timiş: 833 de angajaţi ai companiei Atos IT sunt implicaţi în conflictul de muncă generat de negocierea contractului colectiv de muncă

22 ian 2018 Autor: Adrian Seceleanu

Un număr de 833 de angajaţi ai companiei Atos IT Solutions and Services, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT din Europa, sunt implicaţi în conflictul de muncă ce ar putea escalada în declanşarea unei greve, au precizat pentru ZF reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş.

„Conflictul a fost declanşat de negocierea contractului colectiv de muncă. În conflict sunt implicaţi un număr de 833 de angajaţi“, conform datelor furnizate ZF de Ileana Tomoioagă, inspector-şef adjunct în cadrul ITM Timiş. Reprezentantul instituţiei a con­firmat şi că în cadrul întâl­nirii de mediere care a avut loc la ITM Timiş în data de 18 ia­nuarie cele două părţi nu au ajuns la un acord. „În data de 18 ianuarie au fost prezente la ITM Timiş ambele părţi. Cele două părţi nu au ajuns la un consens“. După întâlnirea de la ITM compania ATOS a pre­zentat o nouă ofertă anga­ja­­ţilor Atos, care urmea­ză să de­cidă luni după-amiază dacă o vor accepta sau dacă din con­tră vor intra în grevă. Atos are în România peste 2.000 de angajaţi.

Negocierile au fost îngreunate de schimbările peste noapte ale legislaţiei fiscale realizate de guvernul Tudose, care au determinat, prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat a plăţii contribuţiilor, o scădere cu 7% a salariului net în cazul programatorilor al căror venit era scutit de impozite. Câteva sute de angajaţi ai Atos se află în această situaţie, potrivit datelor ZF.

Până în prezent doar giganţii din industria auto Dacia şi Ford au mai avut negocieri tensionate cu angajaţii după „Revoluţia fiscală“ a PSD - situaţia de la Atos aducând în prim-plan şi evoluţia explozivă din ultimii ani a firmelor de software şi servicii de IT, care au ajuns să aibă mii de angajaţi.

Cătălina Dodu, country manager pentru operaţiunile locale ale grupului Atos, declarase anterior că firma a discutat din luna septembrie cu angajaţii şi a înaintat o nouă ofertă angajaţilor joi seară.

Dodu a mai spus că cele 12 şedinţe de negociere a Contractului colectiv de muncă Atos au avut loc din 7 septembrie până în prezent, fiind etape ale unei permanente căutări de soluţii realiste la problemele ridicate de către partenerii săi de negociere, Sindicatul IT Timişoara.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.01.2018

 
Cuvinte cheie:
ITM Timis
, munca
, it
, angajati
, Atos
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide