Business Hi-Tech

Jocurile pentru calculatoarele personale ar putea reveni in forta, in ciuda vanzarilor masive inregistrate de consolele video

30.04.2007, 21:24 21

Plimbandu-se prin raioanele unui magazin de jocuri din Manhattan, avocatul Bennet Kirschner a observat cele mai recente titluri pentru console precum Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 2 sau PlayStation 3, dar si pentru hit-ul celor de la Nintendo - consola Wii. Acestea erau puse la loc de cinste, asemenea unor romane de succes.
In schimb, ajuns intr-un colt mai putin ostentativ al magazinului, Kirschner a ales un joc de 40 de dolari (29,4 euro) care ruleaza mai mult decat rezonabil pe computerul sau vechi de trei ani. Jocul se numeste Civilization IV si face parte dintr-o serie de jocuri de strategie care permite jucatorului sa duca o cultura din epoca de piatra in timpurile moderne.
"Cand eram copil, imi placea sa ma joc pe console", a declarat Kirschner, in varsta de 28 de ani, adaugand: "Insa acum nu am nici timp, nici bani de investit intr-o consola de 400 de dolari (294,5 euro) si jocuri de 50 de dolari (36,8 euro) bucata".
Asemenea altor persoane atrase de jocurile pe PC, Kirschner a precizat ca fascinatia pentru computer merge dincolo de convenabilitate si costuri. Tanarul avocat este de parere ca jocurile pentru PC sunt mai sofisticate decat cele pentru console si ofera un grad mai mare de implinire. "Nu inseamna doar exterminarea unui numar infinit de inamici care apar pe ecran", a mai spus Kirschner.
Pana nu de mult, jocurile pentru PC erau principalul curent din industria jocurilor video, dar au pierdut din inertie in ultimii ani, eclipsate de jocurile pentru noua generatie de console. Acum insa apar semnele unei reveniri.
Cel mai mare impact l-a avut fara indoiala unul dintre cele mai populare jocuri concepute pentru computere - World of Warcraft - un RPG (role-playing game) online, care are in prezent peste opt milioane de abonati. In RPG-uri se pune accentul pe imersiunea in universul virtual, iar utilizatorii controleaza direct un personaj care evolueaza pe parcursul jocului.
Vanzarile altor titluri de PC-uri au inceput de asemenea sa se redreseze. Producatorii de PC-uri si de cipuri (procesoare sau placi video) promoveaza computere din ce in ce mai puternice care sa faca fata unor jocuri mai sofisticate si mai spectaculoase. Microsoft a anuntat recent un program care are ca scop sporirea atractivitatii jocurilor pentru PC-uri, prin integrarea unor caracteristici specifice consolelor si simplificarea experientei online.
Un alt titlu care a starnit multe discutii este Enemy Territory: Quake Wars, mult-asteptatul joc de la id Software, creatorii seriilor de succes Doom si Quake din anii 1990.
Vanzarile jocurilor pentru PC-uri in Statele Unite au totalizat 203 mil. $ (155,8 mil. euro) in primele doua luni ale anului 2007, a declarat Anita Frazier, analist la firma de cercetare NPD Group. Aceasta reprezinta o crestere de 48% fata de cifra de 136,8 mil. $ (113,7 mil. euro) inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent. Frazier a precizat ca veniturile nu acopera jocurile vandute online sau preturile abonamentelor necesare pentru jucarea unor titluri.
Cresterea este sustinuta de genul RPG, care a inregistrat o crestere de 43% in primele doua luni ale anului trecut, conform oficialului de la NPD. "Performanta pe care o vedem poate fi atribuita catorva titluri cheie din mai multe genuri de jocuri, dar nu putem ignora succesul continuu inregistrat de World of Warcraft", a adaugat Frazier.
Per ansamblu, vanzarilor jocurile de PC in Statele Unite au depasit 970 mil. $ (773,1 mil. euro) in 2006, in crestere cu un procent fata de anul anterior, cand vanzarile totalizau 953 mil. $ (766,7 mil. euro) si marcau prima scadere majora in industrie - 14% fata de cele 1,1 mld. $ (885,6 mil. euro) totalizate in 2004.
In contrast, coform datelor furnizate de NPD, vanzarile jocurilor pentru console in 2006 au totalizat 4,8 mld. $ (3,82 mld. euro), iar 1,7 mld. $ (1,35 mld. euro) s-au cheltuit pentru jocuri pentru dispozitive portabile, precum PlayStation Portable sau Nintendo DS.
"Cu lansarea a trei console in doi ani, cred ca este normal ca atentia sa fie indreptata spre acest segment", este de parere Todd Hollenshead, directorul executiv id Software, companie care a lansat genul FPS (first-person-shooter) pentru PC-uri, insa acum produce titluri pentru ambele tabere. "Exista mult entuziasm, multe agitatie si marketing in valoare de miliarde de dolari in jurul consolelor", a adaugat Hollenshead.
Intr-o piata in care producatorii de console isi promoveaza agresiv produsele, nu exista un campion al jocurilor pentru PC-uri care sa se impuna si "capteze" din acei dolari, a mai spus Hollenshead. Acest lucru s-ar putea schimba insa cu noile initiative ale unor companii care apeleaza la jocurile pentru PC pentru a-si promova tehnologiile si serviciile.
In divizia de jocuri pentru Windows, Microsoft aplica o serie de masuri care vor imbunatati perceptia asupra jocurilor pentru PC-uri, diminuand in acelasi timp factorii ce au dus la scaderea atractivitatii lor in trecut. Luna trecut, gigantul software a anuntat extinderea serviciului Xbox Live catre PC-uri, in cadrul unui program denumit Games for Windows - Live.
Iar pentru a se asigura ca un computer anume are suficienta putere de procesare pentru a rula un anume titlu, noul sistem de operare Windows Vista este conceput pentru a evalua sistemul pe care ruleaza. Vista ofera in finalul diagnostricarii un scor al sistemului, pe care consumatorii il pot compara cu cel inscris in dreptul jocurilor disponibile in magazinul virtual din cadrul programului Games for Windows, a spus Kevin Unangst, director de marketing global al diviziei. Un alt pas important ar fi utilizarea gamepad-urilor de la Xbox (cu si fara fir) in locul tastaturii si al mouse-ului, a adaugat Unangst. Oficialul Microsoft este de parare ca unul dintre cele mai mari obstacole pe piata jocurilor de PC-uri il reprezinta interfata cu utilizatorul.
Noua generatie de console numara printre cele mai puternice dispozitive produse vreodata, insa PC-urile, inclusiv laptop-urile, le pot depasi din punctul de vedere al vitezei si al puterii de procesare. Ciclurile de dezvoltare si ratele de adoptie ale inovatiilor sunt mult mai rapide in cazul PC-urilor. Componentele de baza ale consolelor nu pot fi schimbate la fel ca la PC-uri, a declarat Abizar Vahkaria, seful departamentului de jocuri de la Dell.
"Jocurile au inceput de fapt pe computere si au evoluat pe acea platforma de foarte mult timp", a adaugat Vahkaria, subliniind faptul ca Dell va continua sa produca sisteme adresate jucatorilor, care vor satisface cerintele acestora.
Un exemplu este modelul XPS 710 H2C, un sistem desktop ce pare desprins din filmul "The Matrix". Sub carcasa, consumatorii pot opta pentru hardware avansat, precum un procesor Intel Core2 Extreme QX6700 Quad-Core si doua placi video nVidia GeForce 8800GTX. Sistemul, care costa peste 5.000 de dolari (3.682 euro), beneficiaza de un sistem avansat de racire pe baza de lichid. Aditional, jucatorii pot comanda un monitor plat de 20 de inci (51 centimetri), a precizat Vahkaria. Dell detine si cunoscutul producator de PC-uri personalizate Alienware, care, impreuna cu VoodooPC (preluat de Hewlett-Packard anul trecut) se adreseaza unui segment restrans de jucatori pasionati.
Luna aceasta, directorii Hewlett-Packard au dezvaluit un set de initiative ambitioase pentru a imbunatati experienta de joc. Pana acum, compania a prezentat doar prototipuri, precum un ecran curbat ce ofera utilizatorilor vedere periferica. Rahul Sood, directorul de tehnologie al diviziei de jocuri Hewlett-Packard, a precizat ca noi produse vor fi disponibile anul acesta.
Pentru producatorii de computere, jucatorii pasionati reprezinta un segment de nisa. La nivel global, industria jocurilor este evaluata la 36 miliarde de dolari (26,5 miliarde de euro), iar PC-ul cu siguranta este platforma preferata de majoritate, a declarat Michael Arzt, vicepresedinte si director general al Biroului American pentru Marketing Virtual International (American Office of International Cyber Marketing), organizatorul festivalului World Cyber Games, un eveniment de amploare in industrie, similar cu cupa mondiala de fotbal.
"Nu toata lumea ar vrea sa dea bani pe o consola si un televizor cu diagonala mare pentru a benefecia de experienta placuta", a declarat Artz, adaugand: "Avantajul PC-urilor tine de faptul ca mai toata lumea are nevoie de unul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO