Business Hi-Tech

Jocurile video cu tenta politica incep sa stranga voturi

27.10.2004, 00:00 16



Jocurile pe computer nu mai sunt demult o distractie inofensiva, mai ales pentru organizatiile politice care au inceput sa le foloseasca in scopuri electorale.



De pilda, un partid din Uruguay, aflat in campanie electorala pentru alegerile de la sfarsitul lunii octombrie, a creat un joc online pe site-ul sau de Internet prin care spera sa atraga de partea sa alegatorii tineri, scrie BBC.



Jocul se numeste "Cambiemos" (n.r.- Sa schimbam), aceasta fiind tema principala a campaniei electorale a partidului de stanga din opozitie.



"Jocul in sine este un fel de puzzle prin care trebuie construit un intreg, format din mai multe imagini ce reprezinta speranta", a explicat designerul principal Gonzalo Frasca. "Ceea ce ne dorim este sa atragem atentia ca exista un mod alternativ de a atrage atentia oamenilor", a adaugat el.



"Foarte multi tineri nu au incredere in politicieni sau nu urmaresc viata politica, asa ca jocurile video sunt o modalitate, un limbaj comun prin care putem uni aceste doua lumi diferite", a mai spus Frasca.





"O strategie noua"



Dezvoltarea jocurilor pe computer ca mod de exprimare pentru tanara generatie este un semn ca tot mai multi oameni care au ceva de spus folosesc acest nou mediu de comunicare, comenteaza BBC.



In Uruguay, numarul alegatorilor inca nehotarati ajunge la 2,5 milioane, conform ultimelor sondaje, iar 10% dintre acestia sunt tineri care voteaza pentru prima oara.



"Cred ca jocul ii poate de asemenea incuraja pe oameni sa afle mai multe lucruri despre candidati", spune Gonzalo Frasca. "Desi nu exista foarte multa informatie politica in jocul in sine, faptul ca se afla pe site-ul partidului presupune existenta unui numar de link-uri catre alte site-uri cu informatii politice, unde cei interesati pot afla amanunte despre candidati".



Conform lui Frasca, Cambiemos este primul joc pe computer sustinut oficial de un partid politic care are un candidat la presedintie in America de Sud.



Si in Italia practica sustinerii organizatiilor politice prin jocuri pe computer a inceput sa prinda. Multi dintre tinerii activisti politici au constatat ca Internetul a devenit in ultimii ani o unealta indispensabila pentru comunicarea cu publicul lor tinta.



"Asta fiindca netul este un mediu de comunicare in care toata lumea vorbeste si toata lumea asculta in acelasi timp, pe cand politica traditionala presupune ca un singur om sa vorbeasca si toti ceilalti sa asculte: Gates vorbeste multimii, Murdoch vorbeste multimii, Berlusconi, si asa mai departe", a explicat Alex Foti, membru in grupul de activisti politici ChainWorkers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO