Business Hi-Tech

Jocurile video: o industrie tot mai scumpa si mai riscanta

21.11.2005, 18:43 23

Costul dezvoltarii de jocuri video pentru consolele de noua generatie va creste substantial, estimeaza analisti citati de BBC News Online.

In prezent, costul pentru a produce un joc de consola variaza intre 3 si 6 milioane de dolari (2,5 - 5 mil. euro), insa ar putea creste pana la 10 milioane de dolari (8,5 mil. euro) pentru jocurile realizate special pentru consolele de viitoare generatie produse de Microsoft, Sony si Nintendo, conform unui raport recent al companiei de cercetare Screen Digest.

Iar in unele cazuri, ar putea urca chiar pana la 20 de milioane de dolari (17 mil. euro), au avertizat specialistii Screen Digest.

Costurile in urcare, impreuna cu riscul ca jocurile sa nu aiba succes la public, ii va face pe dezvoltatori sa se concentreze pe mai putine titluri, dar pe care sa le lucreze foarte atent. Iar asta ar putea sa se transforme intr-o surpriza neplacuta pentru cumparatorii de jocuri.

Daca un joc de Xbox costa, in medie, 34 de euro, pretul ar putea urca pana la 56 de euro, a spus un oficial al firmei de analiza. Noua consola produsa de Microsoft, Xbox 360, este asteptata sa intre pe piata in Statele Unite pe 22 noiembrie, in timp ce Europa si Japonia vor urma la scurt timp, scrie BBC News.

Iar in noua lume a jocurilor video, marii producatori americani vor fi cei mai bine plasati, conform raportului citat. Este probabil ca numarul jocurilor profitabile sa scada. In prezent, primii 10 producatori lanseaza aproximativ 300 de titluri pe an, iar majoritatea sunt profitabile. Insa numarul titlurilor care nu aduc pierderi ar putea scadea pana la 80, sunt de parere analistii Screen Digest.

Jocurile care se bazeaza pe continut detinut de terti (cum ar fi studiouri de filme) sau jocurile care au ca tema diverse sporturi s-au dovedit pana acum un pariu destul de sigur pentru producatori, in timp ce jocurile cu continut original fie au avut un succes imens, fie au esuat complet. "In viitor, producatorii va trebui sa cantareasca bine daca este mai indicat sa riste cu un joc original sau sa investeasca in continutul altora", a spus un oficial al Screen Digest.

Raportul mai arata ca, desi anul 2005 nu va aduce crestere pe piata mondiala a jocurilor, anul viitor apele vor fi mai agitate, odata cu lansarea consolelor de la Microsoft, Sony si Nintendo. Iar in urmatorii patru ani, industria de jocuri va creste cu 10%.

"Companiile producatoare trebuie sa adauge la talentul lor creativ formidabil o planificare de business foarte amanuntita, pentru a nu rata oportunitatile viitoarei etape de dezvoltare a pietei", a conchis oficialul Screen Digest.

mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO