Business Hi-Tech

Jocurile video pentru computere au succes si pe micile ecrane ale telefoanelor mobile

03.10.2005, 18:59 11

Foarte multe dintre jocurile de succes care apar pe piata si care sunt destinate posesorilor de computere sau de console de joc se adapteaza rapid pentru a "incapea" si pe ecranele mai mici ale telefoanelor mobile. Jocurile pe mobil devin astfel o metoda de divertisment din ce in ce mai populara printre utilizatorii din al caror buzunar nu lipseste niciodata celularul, comenteaza BBC.

Foarte multi utilizatori prefera, de cele mai multe ori, sa se joace pe telefonul mobil, intrucat au posibilitatea de a-si ocupa in permanenta timpul liber, adica, mai exact, acele minute in care asteapta un tren sau metroul.

"Telefoanele mobile au castigat suficienta popularitate si putere pe piata incat sa poata concura cu consolele de jocuri, din punctul de vedere al graficii 3D si al vitezei, care este de 20 de frame-uri (cadre) pe secunda", a explicat un oficial al producatorului britanic de jocuri pe mobil Ideaworks3D, Thor Gunnarson, citat de BBC News.

Mai mult, telefoanele au un potential semnificativ in ceea ce priveste industria jocurilor, avand in vedere ca, pe tot parcursul acestui an, se estimeaza ca vor fi vandute aproape 780 de milioane de astfel de echipamente in toata lumea, iar pana in 2009, telefoanele mobile vor numara aproximativ 2,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial, conform analistilor companiei de cercetare Gartner.

La aceasta trecere a jocurilor de pe computere si console pe telefoanele mobile a contribuit foarte mult faptul ca industria jocurilor s-a dezvoltat extrem de mult, de la jocurile precum Snake, la jocuri cu o grafica impresionanta si o actiune pe masura. Iar industria jocurilor destinate posesorilor de telefoane mobile este doar la inceput, apreciaza Gunnarson.

Si nu numai atat, dar jocurile pentru telefoanele mobile au devenit populare si datorita faptului ca, odata cu aparitia celularelor de a treia generatie (3G) si a retelelor mai performante de servicii destinate acestor echipamente, utilizatorii nu mai sunt nevoiti sa joace impotriva asa-numitului "calcu-lator", ci acestia au posibilitatea sa provoace utilizatori reali si sa se joace toate jocurile preferate in timp real, relateaza editia online a BBC News.

Daca rata de transfer pe telefoanele mobile de a doua generatie era destul de mica pentru a permite utilizatorilor sa se joace intre ei in timp real, telefoanele 3G au eliminat aceste limite, intarzierea intr-un joc fiind mai mica de 3,5 milisecunde, a precizat Thor Gunnarson. "O intarziere de 3,5 milisecunde scapa practic chiar si ochiului avizat al jucatorilor inraiti, iar pentru jocurile in timp real cu mai multi jucatori aceasta intarziere este nesemnificativa", a explicat acesta.

Cu toate acestea, pe masura ce acest tip de continut pentru mobil inregistreaza o crestere din ce in ce mai mare, providerii de servicii trebuie sa aduca in permanenta noi jocuri si imbuntatiri pentru a castiga si pastra clientii, scrie editia online a BBC News.

Una dintre metode ar fi schimbarea sistemului de tarifare aplicat pentru plata continutului descarcat de pe Internet pe micile echipamente de buzunar. In prezent, mecanismul de tarifare se face in functie de dimensiunea jocurilor pe care utilizatorii le descarca, insa acest lucru nu ii incurajeaza sa descarce un numar mare de jocuri sau jocuri de dimensiuni foarte mari, a explicat Gunnarson. Solutia ar putea fi sau scaderea preturilor sau aplicarea unui sistem de tarifare unic, pentru toate jocurile, indiferent de dimensiunea acestora. Un numar foarte mare de utilizatori a recunoscut ca daca tarifele ar fi mai scazute, ar descarca mult mai multe jocuri pe telefoanele lor mobile decat in prezent, scrie BBC News.

Insa varianta cea mai potrivita ar fi utilizarea sistemului unic de tarifare, aplicat deja de cativa mari operatori de servicii de telefonie mobila din lume, care a dus la cresterea vizibila a numarului de clienti care navigheaza pe Internet pe telefoanele lor mobile si care descarca jocuri pentru acestea, conform BBC News.

Iar atunci cand utilizatorii vor avea posibilitatea sa transfere o cantitate destul de mare de date, fara sa fie obligati sa plateasca foarte mult pentru acestea, diferenta se va simti atat in ceea ce priveste numarul de clienti, dar si tipul de jocuri descarcate, intrucat utilizatorii vor gasi ca le este accesibil sa descarce si jocurile de dimensiuni mai mari, care pana acum erau scumpe, este de parere analistul companiei de cercetare Gartner.

"Astfel, jocuri care presupun un transfer foarte mare de date, cum ar fi Need for Speed Underground 2, si care in mod obisnuit nu sunt rentabile din cauza costurilor, vor deveni mult mai populare si mai cautate odata cu aplicarea sistemului de tarifare unic", a precizat Gunnarson.

Cu toate acestea, problema costurilor este destul de complicata, intrucat utilizatorii pot face schimb, prin intermediul tehnologiei Bluetooth sau prin infrarosu spre exemplu, de jocurile pe care le descarca, fara sa mai plateasca nimic, scrie BBC News.

Pe piata exista un numar destul de mare de jocuri destinate posesorilor de telefoane mobile, iar cheia succesului acestora este, in primul rand, denumirea comerciala care trebuie neaparat sa conduca utilizatorul cu gandul la versiunea pentru computere sau console de joc. Spre exemplu, celebrul joc pentru PC, Sims si versiunea mai recenta, Sims 2, ar putea atrage utilizatorii sa-l descarce pe telefonul mobil. Foarte multi clienti vor fi incantati cand vor vedea ca au posibilitatea sa se joace pe celular Sims 2 Mobile, chiar daca, varianta adaptata pentru micul ecran nu este intru totul asemanatoare cu originalul, a precizat Gunnarson, citat de BBC News.

"Insa, in general este foarte greu sa poti oferi un joc pentru calculator utilizatorilor de telefoane mobile fara a face nici un fel de schimbare in versiunea mini", este de parere un oficial al Ideaworks3D. "Iar daca jocul este si complicat, producatorilor de jocuri le va fi si mai greu sa-l adapteze exact pentru telefoane, mai ales avand in vedere ca utilizatorii va trebui sa poata sa-l joace cu o singura mana", a conchis acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO