Business Hi-Tech

Jocurile video sunt gata pentru invazia reclamelor

24.11.2004, 00:00 22



Esti prins intr-un colt, cu spatele lipit de peretele insangerat, in mijlocul actiunii dintr-un joc video online. In jur se trage de zor, iar gloantele suiera amenintator, tot mai aproape. Cu multa atentie, te furisezi langa un geam si-ti instalezi mitraliera. Doua-trei rafale si dusmanii sunt la pamant. Pericolul a trecut si, cand ridici privirea triumfator, ochii iti cad pe un panou electric pe care scrie, mare, "McDonalds".



Daca urmaresti cu atentie ce se intampla in timpul actiunii din jocul tau online favorit, probabil vei observa la un moment dat panouri, bannere ori alte semne publicitare raspandite in peisajul virtual. Desi unele jocuri deja contin reclame adevarate, multe au inca panouri care fac publicitate unor companii imaginare. Insa asta probabil ca n-o sa mai dureze mult - doua retele online de reclame, genul de companii care au avut ideea de a insera bannere publicitare in site-urile web, promit ca vor umple jocurile de pe Internet cu reclame la emisiuni TV, bauturi racoritare, produse IT si multe altele.



Cele doua companii sunt Massive Inc si InGame Partners, iar ele sunt pregatite sa insereze publicitate in jocuri online de PC, dar si in cele de pe console conectate la Internet, indiferent ca e vorba de PlayStation 2, Xbox ori GameCube, scrie site-ul PCWorld.com.



Massive are o retea care "serveste" reclame pentru companii producatoare de jocuri precum Vivendi Universal (autoare a lui Half Life2, printre altele), UbiSoft (seria de jocuri Myst) si Legacy Interactive (jocurile Real Life). InGame Partners are printre clientii carora le face reclama pe gigantul General Electric.



"In jocurile video sunt mai multe reclame decat v-ati putea imagina", spune Michael Goodman, analist media la Yankee Group. De exemplu, jocurile cumparate din magazin, asa cum este Fifa 2005, dar si jocurile cu plata de pe Internet, precum PlanetSide, explica Goodman. Retelele de publicitate pentru jocuri, care se afla inca la inceputul existentei lor, promit sa aduca reclame in absolut toate jocurile de pe Internet. Ele au de gand sa afiseze reclame in mod dinamic, in timp ce utilizatorul se joaca online, dar si sub forma unor mici clipuri video, afisate in timp ce jocul se incarca.



Jocurile online sunt o afacere rentabila, comenteaza PCWorld.com. Numai in Statele Unite, intre 50 si 60 de milioane de oameni se distreaza in acest fel.





Ce cred consumatorii?



Ce parere au consumatorii despre tendinta industriei de a "inghesui" reclame in jocurile lor? Conform unui studiu de anul acesta, realizat de Nielsen Entertainment si compania de jocuri video Activision, consumatorii nu au prea multe impotriva. Studiul sustine ca 35% dintre amatorii de jocuri de sex masculin spun ca reclamele din jocuri ii ajuta in deciziile de cumparare, si ca peste 50% dintre "jucatorii inraiti" spun ca le place aparitia de reclame reale in timpul actiunii jocurilor.



"Nu cred ca gamerii au ceva impotriva reclamelor... tinerii vor cat mai mult realism in jocuri", spune Richard Skeen, vicepresedintele retelei de publicitate Massive.



Insa nu chiar toti amatorii de jocuri sunt de acord cu aceasta idee.



"Mi se pare o idee nerusinata. Nu pot sa fiu de acord cu asta", spune Alan Dolan, un tanar de 28 de ani din Chicago. "Nu cred ca atunci cand te joci pe calculator ai chef sa te afli in lumea reala".





O noua sursa de venituri



Conform lui Goodman, reprezentantul companiei de analiza Yankee Group, gamerii au avut ocazia sa vada doar un numar limitat de reclame in jocurile vandute in magazine deoarece timpul indelungat pe care il cere productia unui joc poate face ca ideea unei reclame sa fie deja depasita in momentul in care jocul intra in vanzare.



Insa autorii de jocuri online vor fi probabil foarte receptivi la aceasta idee, deoarece jocurile lor devin cu atat mai putin profitabile cu cat costurile de productie cresc. Iar pentru ca un joc sa ramana in top, trebuie facute schimbari dese in actiune, scenariu, etc. Retelele de reclame au solutia pentru problemele financiare si, in plus, reclamele lor sunt intotdeauna la zi si ii vizeaza pe amatorii de jocuri intr-o maniera foarte directa, spune Goodman.





Pericol, pericol: Intrusi la orizont



Si totusi, pentru ca gamerii sa fie "atinsi" intr-un mod eficace de reclame e nevoie de mai mult decat o retea priceputa de publicitate online, comenteaza PCWorld.com.



"Ceea ce am invatat, din concluziile diverselor studii si din propria noastra experienta, este ca oamenilor nu le place sa iasa din joc", spune Darren Herman, director executiv al retelei InGamePartners. "Intrebarea este 'cate reclame poti sa bagi intr-un joc fara sa-l strici?'".



Jason Della Rocca, director la International Game Developers Association, este de parere ca reclamele trebuie sa fie realiste pentru a-si face efectul.



"Daca sunt intr-un joc de tip Razboiul Stelelor si vad o reclama la McDonalds sau la Starbucks intr-o naveta spatiala... chiar ca nu-i o idee prea buna", spune Della Rocca.



Reprezentantii companiilor Massive si InGamePartners sustin insa ca folosirea unor concepte noi, asa cum este rularea de clipuri publicitare in timp ce jocul se incarca, sau aparitia unor produse comerciale care sunt folosite de personajele din jocuri, ar putea evita distragerea atentiei jucatorilor.



"Nu este deloc ceva in genul reclamelor din ferestrele pop-up de pe Internet", spune Amy Janzen, purtator de cuvant pentru Massive. Insa Della Rocca avertizeaza ca si metoda introducerii de clipuri publicitare la inceputul jocului ar putea sa deranjeze. "Ganditi-va cat de mult apreciati reclamele dinaintea filmului de pe un DVD inchiriat. Cred ca genul asta de reclame sunt destul de enervante".





Am intalnit si jocuri fara publicitate



Pentru gamerii care tin mortis sa nu vada reclame pe monitor atunci cand se joaca, exista doua optiuni: jocurile din magazine si jocurile in care actiunea se desfasoara intr-o lume fantastica, comenteaza PCWorld.com. Retelele de publicitate pot introduce reclame numai in jocurile care intr-o masura sau alta au legatura cu Internetul, lasandu-le neatinse pe cele offline (desi unele dintre acestea pot contine reclame statice, inserate in momentul productiei joculului).



De asemenea, pentru ca jocurile fantastice (asa cum sunt Halo sau Doom) nu prea au legatura cu viata reala, este dificil sa plasezi reclame care sa nu-l surprinda neplacut pe jucator. In definitiv, unde ai putea sa pui asa ceva? Pe una din lateralele navei USS Enterprise care tocmai este implicata intr-o batalie galactica cu raze laser, sau sub aripa unui dragon gigantic care trece pe deasupra in zbor?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO