Business Hi-Tech

Jocurile video vor trage industria entertainmentului catre urmatorul boom

12.10.2005, 19:01 25

Industria jocurilor video nu da semne de incetinire si rata de crestere a incasarilor urca intr-una cel putin pana in 2009, se arata intr-un raport de analiza al PriceWaterhouseCoopers.

Mai precis, producatorii de jocuri vor incasa peste patru ani circa 55 de miliarde de dolari (45,3 miliarde de euro), rata de crestere anuala cifrandu-se la 16,5%. Datele nu includ vanzarile de echipamente fizice (PC-uri, console de jocuri, terminale mobile etc.), doar soft-ul si produsele multimedia (clipuri etc.). Mai mult, conform PriceWaterhouseCoopers, cifra reprezinta incasarile nete ale producatorilor, nu estimari sau valori brute.

Raportul de analiza mai arata ca industria divertismentului la nivel mondial isi continua marsul fortat spre 2.000 de miliarde de dolari, ajungand in 2009 pe la 1.900 de miliarde de dolari (1.565 miliarde de euro), cu o rata de crestere anuala relativ constanta de circa 7,3%. Conform PwC, anul trecut s-au incasat in industria divertismentului circa 1.300 miliarde de dolari (putin peste 1.000 de miliarde de euro) la nivel mondial.

Vanzarile cresc si pentru producatorii de console pentru jocurile video, estimeaza PriceWaterhouseCoopers, insa aici este dificil de cuantificat un procent, din cauza pregatirilor pentru lansarea urmatoarelor generatii: PlayStation 3, Xbox 360 si Nintendo Revolution.

"Acestea vor avea un mare impact asupra industriei abia prin 2006. Oricum, aici cresterea va fi peste cea din domeniul software", a declarat unul din analistii PwC.

Urmatoarea generatie de console pentru jocuri video, care este conceputa pentru conexiuni la Internetul de mare viteza, va stimula de asemenea industria jocurilor online. Tot mai multe "lumi virtuale", la care utilizatorii au acces pe Internet, se vor dezvolta pentru pasionatii de jocuri.

Bineinteles, si industria furnizorilor de servicii de acces la Internet va avea de castigat din aceste evolutii.

In fine, cresterea popularitatii consolelor mobile pentru jocuri video este sigura, iar impactul va fi pozitiv atat pentru dezvoltatorii de jocuri pentru platformele mobile, cat si pentru incasarile producatorilor de console.

In industria jocurilor video, piata cea mai mare ramane Asia/Pacific, cu incasari care vor creste cu 18% pe an pana in 2009, cand vor insuma circa 23 de miliarde de dolari (18,9 miliarde de euro).

Europa va reusi cel mai rapid ritm de crestere in acest domeniu, cu aproximativ 19,2% pe an, conform PriceWaterhouseCoopers, insa incasarile pietei vor totaliza in 2009 aproximativ 14,3 miliarde de dolari (11,7 miliarde de euro).

Piata americana continua si ea sa creasca, cu o rata mai modesta, de 12,9% pe an, iar in 2009 va trece de incasari totale de 15 miliarde de dolari (12,3 miliarde de euro).

Anul trecut, spre exemplu, industria jocurilor video in America a realizat incasari totale de 7 miliarde de dolari (5,6 miliarde de euro), apropiindu-se puternic de industria filmului, care a obtinut circa 9 miliarde de dolari in 2004 (7,2 miliarde de euro), conform unui raport Nielsen Entertainment.

Jocurile video au fost de altfel o locomotiva nu numai pentru industria PC-ului, ci a obligat si telefoanele mobile si celelalte echipamente mobile de buzunar sa evolueze pentru a putea face fata unor provocari din ce in ce mai mari, spun analistii.

"Nu trebuie uitat nici faptul ca o generatie intreaga de oameni pasionati de jocuri video a ajuns la maturitate, iar impactul social poate fi considerat similar cu cel resimtit de prima generatie care a crescut cu televizorul, dupa inventarea acestuia", a explicat un analist citat de CS Monitor.

In orice caz, principala problema a industriei ramane zona "underground", tot mai multi specialisti fiind de acord ca jocurile video violente, cu continut pentru adulti sau alte asemenea actiuni au un impact serios asupra tinerilor, poate chiar mai mare decat cel avut de programele de televiziune similare. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO