Sustenabilitatea rămâne o prioritate pentru Orange chiar dacă piaţa din România rămâne “imprevizibilă” şi tot timpul pare că altceva este mai urgent de rezolvat, a declarat Julien Ducarroz, CEO al companiei de telecomunicaţii în cadrul unui eveniment organizat de companie la finele săptămânii trecute.
„Presupun că mulţi dintre voi se întreabă de ce vorbim despre sustenabilitate când avem atâtea alte provocări, când piaţa este atât de imprevizibilă, şi când tot repet că trebuie să ne schimbăm, să ne îmbunătăţim din punct de vedere al business-ului. Şi iată-ne aici, vorbind despre sustenabilitate - un subiect care poată părea că nu face parte din priorităţile noastre. Permiteţi-mi să vă spun că, din perspectiva mea, şi cred că aţi auzit deja de multe ori, eu cred că acesta este modul în care vom câştiga pe termen lung”, a declarat liderul Orange România.
„De ce este sustenabilitatea atât de importantă? Aş spune că este o chestiune de existenţă pe termen lung, nu doar pentru noi ca indivizi, ci mai important, pentru noi ca societate. Sustenabilitatea, după cum veţi vedea, şi toate subiectele care o abordează, se referă la acest lucru - la planetă, la viitorul pe termen lung şi la sustenabilitatea planetei, dar şi la noi ca societate. Şi în privinţa acestui subiect, am putea avea sentimentul că poate e un subiect care poate aştepta până mâine să îl abordăm, comparativ cu ceea ce avem de făcut sau cu ceea ce ar fi trebuit să facem ieri ca business. Dar trebuie să rezervăm acestui subiect o parte din eforturile noastre şi să ne concentrăm pe această temă. Nu este o problemă pe care o vom rezolva astăzi. Este ceva de abordat pe termen lung, şi sunt bucuros să împărtăşesc cu voi câteva dintre lucrurile pe care le facem. (…) Energia este un mare generator de emisii de carbon.
Aici am făcut progrese fantastice, pentru că nu stăteam deja foarte rău, fiind capabili să achiziţionăm energie verde. Dar am securizat şi mai mult acest lucru pe termen lung, deoarece achiziţionăm prin intermediul unui vPPA (virtual Power Purchase Agreement), care constă în achiziţionarea virtuală de energie regenerabilă pe termen lung). Acest lucru înseamnă că luăm energie verde direct de la sursă.”
Compania a reuşit să recupereze de la clienţi un număr important de echipamente – telefoane, tablete etc. – pentru a le recicla, a precizat Ducarroz.
„Un alt subiect foarte important şi complex de rezolvat este cel al dispozitivelor pe care le vindem. Le punem pe piaţă şi, pentru a crea o economie circulară, trebuie să creăm un sistem prin care, atunci când nu mai sunt utilizate de client, să le luăm înapoi.
Putem privi partea proastă sau partea bună. Eu voi lua partea bună, anume că probabil suntem încă pe primul loc în cadrul grupului Orange în ceea ce priveşte procentul de dispozitive pe care le recuperăm în raport cu ce vindem. Cifrele arată că anul trecut am recuperat 141.000 de dispozitive. Deci, dacă faceţi un calcul simplu, să zicem că un dispozitiv cântăreşte 200 de grame, aceasta înseamnă destul de mult, aproximativ 30-35 de tone de deşeuri electronice pe care le-am recuperat şi pe care putem să le reciclăm.”
Pe de altă parte, un efort cu un impact important este legat de eliminarea fostei reţele de comunicaţii prin fire de cupru preluate odată cu achiziţia fostului Romtelecom.
„(...) unul dintre programele noastre principale este cel de eliminarea a infrastructurii vechi de cupru. Ne-am angajat într-un program foarte intens de a elimina reţeaua de cupru, prin care erau livrate servicii folosind vechea tehnologie ADSL/VDSL, pentru a o înlocui cu fibră optică acolo unde putem. Şi acest lucru are, de asemenea, un impact uriaş, deoarece, în primul rând, scoatem din pământ ceva ce nu este, aş spune, în niciun caz bun pentru natură. Nu neapărat periculos, dar în mod clar nu există niciun motiv să avem cupru în pământ.
Şi recuperăm acest cupru. Legat de aceste eforturi de multe ori oamenii întreabă: "bine, dar suntem deja presaţi din punct de vedere financiar, de ce pe deasupra facem şi ESG, pentru că ne va costa în plus". Dar exemplul cuprului arată de fapt contrariul. Prin eliminarea cuprului, nu numai că obţinem bani pentru cuprul recuperat, care în zilele noastre este un material foarte atractiv, cu multă valoare, deoarece este folosit în panourile solare şi în diferite alte lucruri, deci există o cerere mare pentru cupru, dar în plus, eliminăm electricitatea care astăzi este consumată de companie.
Pentru că poate ştiţi că avem o reţea mare de comunicaţii prin cupru în România, şi această reţea este mereu pornită. Indiferent dacă ai sau nu ai clienţi, tehnologia de reţea de cupru presupune că aceasta este mereu pornită. Deci, odată ce eliminăm cuprul, putem, de asemenea, să reducem consumul de electricitate pentru o infrastructură care de fapt nu este utilizată. Deci, acesta este un alt exemplu.”