Business Hi-Tech

Kapsch: Scăderea economiei sau absenţa proiectelor cu statul poate fi un risc în România

Kapsch: Scăderea economiei sau absenţa proiectelor cu statul poate fi un risc în România

Suntem gata să finalizăm discuţiile pentru preluarea unei firme de soft din România, dar ţintim şi o a doua achiziţie, spune Kari Kapsch (dreapta), director operaţional şi membru al familiei care controlează grupul austriac

Autor: Adrian Seceleanu

28.11.2011, 00:05 572

Grupul austriac Kapsch, cu afaceri estimate la un miliard de euro în anul fiscal curent, are în plan o dezvoltare puternică a liniei de business din IT&C în România, însă cele mai mari proiecte urmărite sunt cele care pot genera un businss de sute de milioane de euro: sisteme telecom pentru căile ferate sau livrarea şi operarea unui sistem de taxare pentru utilizarea autostrăzilor, a declarat într-un interviu pentru ZF Kari Kapsch, director operaţional şi membru al familiei care controlează grupul austriac.

"Pentru ca România să devină o piaţă cheie pentru grupul Kapsch, două lucruri trebuie să se întâmple. Trebuie să avem multe proiecte cu sisteme de comunicaţii GSM-R cu compania de căi ferate şi trebuie ca sistemele de taxare pentru autostrăzi să devină un business şi în România", a spus Kari Kapsch. "Ca să vă dau un exemplu al acestor proiecte: divizia noastră dedicată soluţiilor de gestionare a traficului a câştigat un contract în Polonia, iar acolo rulajul generat a fost de un miliard de euro, incluzând şi operarea sistemului. Dacă un lucru similar se întâmplă în România atunci aceasta va fi una dintre pieţele noastre cheie".

Compania austriacă este deja implicată într-o licitaţie organizată de compania de căi ferate din România şi urmăreşte evoluţiile discuţiilor pe marginea introducerii unui sistem de taxare a autostrăzilor, evocat de mai mulţi miniştri ai transporturilor în ultimii ani. "Dacă este criză, ce îşi doresc guvernele? Bani. Iar o soluţie de a obţine fonduri este introducerea unor sisteme de taxare pentru autostradă", a spus Kari Kapsch.

Care ar fi riscurile investiţiei în România? "O problemă poate fi ca Guvernul României să nu investească în sectorul public sau ca economia să nu crească", a spus el.

Fondată în anul 1892 în Viena ca un producător de aparate de telegrafiat, Kapsch este o afacere de familie care s-a extins în mai multe ţări din regiune şi are trei divizii: cea de soluţii integrate IT&C (BusinessCom), cea care oferă echipamente şi soluţii pentru operatorii telecom şi soluţii de comunicaţii pentru căile ferate (CarrierCom) şi o alta care oferă soluţii, echipamente şi servicii de colectare a taxelor pentru autostrăzi (TrafficCom).

În acest moment, planurile concrete vizează divizia BusinessCom, unde s-au făcut deja angajări - peste 40 şi există discuţii pentru achiziţia a două firme locale. "Există companii atractive, deschise discuţiilor de preluare şi, de aceea, procesul de evaluare solicită mai multă atenţie din partea noastră. Vă pot spune că suntem în faza finală de evaluare şi sperăm să putem face un anunţ public în acest sens în cel mai scurt timp. Vom încheia prima fază de achiziţie a unei companii de tehnologie software şi vom declanşa imediat al doilea pas, achiziţia unei companii cu competenţe demonstrate în soluţii IT pentru energie, telecomunicaţii şi networking security".

Cele două achiziţii sunt şi cele care vor absorbi cea mai mare parte a investiţiilor de 7 până la 10 milioane de euro bugetate de grup pentru România. "Considerăm că investiţiile Kapsch în România se vor cifra undeva între şapte şi zece milioane de euro în următorii trei ani. Evident, o mare parte din această sumă va fi destinată proceselor de achiziţie menţionate deja".

Kapsch intră în competiţie în România atât cu filialele locale ale IBM şi HP, cât şi cu companii cu acţionariat austriac precum S&T, Romsys sau Frontal Communication. Pentru banii statului şi ai companiilor private se mai luptă şi grupul polonez Asseco, dar şi companii locale precum SIVECO, grupul Asesoft sau Star Storage. Anul trecut piaţa locală de soft şi servicii IT a fost evaluată la 704 mil. euro de compania de cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC). În acest an piaţa ar urma să ajungă la 760 de milioane de euro.

În lupta pentru clienţii mari din sectorul privat sau public austriecii mizează şi pe impactul pozitiv pe care îl va avea recrutarea în funcţia de director general a lui Dan Roman, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri IT din România.

În anii '90 Roman era deja unul dintre numele cunoscute din industria IT locală, din poziţia de director la Institutul pentru Tehnică de Calcul (ITC) - instituţie fondată în 1967 şi care a jucat un rol-cheie în dezvoltarea industriei de profil. Mai mulţi directori care au lucrat în perioada comunistă la ITC au devenit după 1989 antreprenori sau manageri de top în industria locală IT&C, la fel ca Roman. Printre ei se numără Nicolae Badea (acţionar la Orange, proprietarul Computerland), Vasile Baltac (proprietar al grupului de firme IT SoftNet), Dan Bedros (fost preşedinte al Alcatel, în prezent preşedinte al Thales) sau Silviu Hotăran (fost şef al Microsoft România, în prezent manager al unei firme de training).

Roman a înfiinţat în anul 1990 una dintre primele firme private din România, Romanian Business Systems (RBS), pe care a vândut-o în anul 1995 către gigantul american IBM.

După achiziţie, RBS s-a transformat în actuala reprezentanţă a IBM în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO