Business Hi-Tech

Kingston: Preturile pentru memorii continua sa creasca

Kingston: Preturile pentru memorii continua sa creasca

Marcu: Retailerii au fost obisnuiti ca preturile sa scada, dar din decembrie au inceput sa creasca, in unele cazuri chiar dublandu-se, in conditiile in care in anii anteriori 11 luni din 12 se aflau in declin

14.05.2009, 18:24 67

Pierderile inregistrate pe fondul crizei au fortat marii producatori internationali de memorii - Samsung, Toshiba, Hynix - sa isi reduca productia, determinand cresterea preturilor de vanzare ale memoriilor RAM si flash pentru prima oara in ultimii ani.

"Piata a crescut in conditiile scaderii productiei, astfel incat s-a creat o presiune pe preturi, care au inceput sa creasca din luna decembrie", a declarat Mihai Marcu, directorul de dezvoltare al Kingston Technology Romania, subsidiara locala a producatorului american de memorii RAM pentru PC-uri si stick-uri USB.
"Retailerii au fost obisnuiti ca preturile sa scada, dar din decembrie 2008 au inceput sa creasca, in unele cazuri chiar dublandu-se, in conditiile in care in anii anteriori 11 luni din 12 se aflau in declin", spune Marcu.
Citand date DRAM Exchange, o bursa dedicata tranzactiilor de memorii, reprezentantul Kingston a subliniat ca pretul mediu al unui stick USB de 8 GB aproape s-a dublat de la sfarsitul lunii decembrie pana in prezent, de la 8 la 15 dolari.
Pretul este insa sub nivelul anului trecut, respectiv 24 de dolari. Pentru o memorie USB de 4 GB, pretul mediu a scazut pe parcusul anului trecut de la 12 la 3 dolari, dar a urcat in ultimele patru luni la 8 dolari.
"Cresterea se bazeaza si pe un zvon potrivit caruia Apple, care detine 20% din consumul de memorii flash, ar putea plasa comenzi pentru un nou player cu o capacitate foarte mare de stocare", a precizat Marcu, adaugand ca cei mai avantajati de aceasta situatie sunt distribuitorii si subdistribuitorii: "Atunci cand preturile cresc, acestia sunt mai motivati sa tina un stoc, iar riscul de a pierde bani in retail este mai mic."
 
Afaceri de 2,4 mil. dolari in trim. I
Subsidiara locala a Kingston Technology a inregistrat o cifra de afaceri de 2,42 mil. dolari in primul trimestru al acestui an, in scadere cu 17% fata de perioada similara din 2008, pe fondul eroziunii preturilor.
Astfel, desi vanzarile au scazut, compania a livrat in primul trimestru 172.000 de memorii flash (carduri pentru aparate foto si stick-uri USB, care au ponderi aproximativ egale), cu 23% mai mult decat in 2008, in timp ce cresterea pe memorii a fost de aproape 200%, la 65.000 de unitati.
Mihai Marcu spune ca mediul economic actual face dificila stabilirea unui obiectiv financiar pe intreg anul, o tinta ambitioasa a companiei fiind pastrarea nivelului de anul trecut (10,6 mil. dolari).
 
Romania este o piata atipica
Kingston a lichiditat din aprilie stocurile de memorii USB de 2 GB, cel mai mic produs din portofoliul companiei avand capacitatea de 4 GB (si un pret mediu de aproape 40 de lei), spune Marcu, care se pregateste sa aduca incepand cu trimestrul urmator stick-uri de 128 si 256 GB.
"Clienti sunt, pentru ca Romania este o piata atipica. Actualele memorii USB de capacitate mare (32 si 64 GB) sunt foarte cautate, avand ponderi din ce in ce mai mari in vanzari", explica oficialul Kingston.
Produsele Kingston sunt distribuite in Romania de Asbis, Asesoft Distribution, Avenir Telecom, Avnet, ElkoTech, Logicom IT Distribution, RHS si WorldComm. Compania nu intentioneaza sa incheie alte parteneriate.
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO