Business Hi-Tech

KPMG: Statul român pierde taxe de 13 mil. euro iar operatorii venituri totale de 206 mil. euro dacă tarifele de interconectare scad cum cere ANCOM

Ciprian Negură, senior manager, Telecom Advisory la xompania de audit şi consultanţă KPMG.

Ciprian Negură, senior manager, Telecom Advisory la xompania de audit şi consultanţă KPMG.

Autor: Adrian Seceleanu

03.10.2013, 14:52 408

Statul român va pierde anual taxe de 13 milioane de euro iar operatorii de telefonie mobilă vor pierde venituri de 206 mil. euro în cazul în care Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) nu îşi va schimba planul de a reduce de la 1 ianuarie 2014 tarifele de interconectare ale operatorilor de la 3,07 eurocenţi pe minut la 0,86 eurocenţi / minut, potrivit unui studiu realizat de KPMG la solicitarea Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR), o organizaţie care grupează Cosmote, Orange şi Vodafone - cele mai mari companii locale de comunicaţii mobile.

Statul va pierde venituri din TVA de 3,6 mil. euro şi 9,5 mil. euro din impozitul pe profit, a spus Ciprian Negură, senior manager, Telecom Advisory la compania de audit şi consultanţă KPMG.

În ceea ce priveşte operatorii, impactul net va fi de aproape 60 de milioane de euro pe an, în condiţiile în care odată cu scăderea veniturilor de 206 mil. euro şi costurile companiilor de comunicaţii se vor reduce cu aproximativ 146,7 mil. euro.

“Reducerea este mai mare la capitolul venituri decât la capitolul costuri. Aceşti bani (cei 60 mil. euro - n. red.) se taie direct de la fondurile alocate investiţiilor şi construirii de infrastructură”, a spus Negură. România va avea ca rezultat al acestei decizii a ANCOM o industrie de telecomunicaţii “low-cost” cu investiţii “reduse”, a adăugat el.

ANCOM a propus la finele lunii august reducerea drastică a tarifelor maxime de interconectare la telefonie începând cu 1 ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,86 eurocenţi/minut pentru apelurile la puncte mobile şi de la 0,67 eurocenţi la 0,15 eurocenţi/minut pentru cele fixe. Decizia se află în perioada de consultare publică.

Reducerea tarifelor de interconectare pe baza unui model de calcul care are în vedere costurile operatorilor este obligatorie pentru toate ţările UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO