Business Hi-Tech

La fabrica Nokia din Romania au fost produse in opt luni aproximativ 10 milioane de telefoane

La fabrica Nokia din Romania au fost produse in opt luni aproximativ 10 milioane de telefoane
24.09.2008, 20:50 601

Directorul fabricii Nokia Romania, John Guerry, a afirmat ca pana in vara anului viitor fabrica va ajunge la capacitatea prevazuta, numarul angajatilor Nokia de la Jucu urmand sa se dubleze, de la 1.600 de persoane, pana la 3.500. Conform directorului fabricii de la Jucu, concernul finlandez face angajari intr-un ritm de 100 de persoane pe saptamana. La nivel national Nokia are are aproximativ 1.800 de angajati. Compania detine, pe langa fabrica din Jucu, si o unitate de servicii si software la Cluj, si un birou de vanzari la Bucuresti.
La deschiderea oficiala a fabricii Nokia, care a avut loc ieri la Jucu, a fost prezent Anssi Vanjoki, vicepresedintele executiv al Nokia, care a declarat ca unitatea din Romania va continua sa se dezvolte in urmatorii ani, ea facand parte integranta din fluxul international de productie al Nokia, care a ajuns la un miliard de unitati, realizate in 10 fabrici din noua tari.
“Operatiunile din Cluj au devenit parte integranta a retelei noastre globale de productie si distributie. Viziunea noastra este ca toata lumea sa fie conectata, si, pentru ca internetul e prezent in viata utilizatorilor nostri 24 de ore din 24, dispozitivele noastre se vor dezvolta in niste mici calculatoare conectate intre ele”, a afirmat Vanjoki.
In prezent la Jucu se realizeaza aproximativ 10 modele de telefoane, deocamdata din gamele mai putin complexe, cum sunt Nokia 2630 sau 6300.
Prezent la inaugurarea fabricii Nokia, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat la Cluj ca Guvernul Romaniei sprijina investitiile care au un aport inalt de tehnologie si capacitate de inovatie. “Alaturi de Renault si Ford, investitia Nokia face parte din cele 8 miliarde de euro investiti in Romania in ultima perioada”, a declarat premierul. Compania finlandeza a echipat si creat fabrica de la Jucu dupa modelul celorlalte fabrici, cum sunt cele din China sau India. Componentele sunt aduse de diversi furnizori din Ungaria, China sau Mexic si ajung direct intr-un depozit de unde pleaca spre linia de productie. Intr-o hala unde la intrare toti angajati trec prin filtre de securitate si praguri cu lipici pentru a nu introduce nici macar un fir de par se afla liniile de productie.
Pe o astfel de linie lucreaza opt oameni incepand cu cei care testeaza softurile, fiind urmati de cei care ansambleaza ultima parte, si anume capacul ce acopera locul unde urmeaza sa stea bateria, de cei care fixeaza componentele la interior cu mici suruburi si aparate ultra performante. Apoi vin cei care introduc telefoanele alaturi de incarcatoare, baterie si casti, in functie de model, in cutii, iar ultimul este cel care pregateste cutiile pentru livrare. “Sigur ca as folosi un telefon facut de mine, am siguranta ca astea nu se strica” a explicat Elena, una dintre angajatele de pe linia de productia a telefonului 2630.
Angajatii de la fabrica Nokia din Jucu se declara multumiti, multi dintre ei provenind din localitati din vecinatatea fabricii, din Jucu, Dej, Gherla si Cluj-Napoca. La Jucu angajatii Nokia au la dispozitie vestiare proprii, precum si facilitati precum dusuri si o cantina unde le este servita o masa calda. Activitatea operatorilor de pe linia de productie consta in asamblarea telefoanelor, punerea in cutie si cantarirea acestora.
Oficialii concernului finlandez nu au dorit sa ofere detalii privind nivelul salariilor acordate angajatilor romani, afirmand ca acestia primesc un salariu si si un pachet de beneficii competitiv pe piata de forta de munca locala.
Nokia a demarat o investitie de 60 de milioane de euro in localitatea Jucu din judetul Cluj in luna 2007. Lucrarile de constructie au inceput in luna iulie a anului 2007, iar prima etapa de realizare a fabricii s-a incheiat in sapte luni. Primul telefon mobil produs la Jucu a fost Nokia 1200, in februarie 2008. Suprafata totala a fabricii este de 34.000 de metri patrati. Compania Nokia a primit o suprafata de aproape 1 milion de metri patrati in comuna Jucu, in folosinta gratuita, pentru a dezvolta investitia denumita “Nokia Village”, care, in final, va totaliza 200 mil. euro.
Conform hotararii de consiliu judetean care a aprobat aceasta asociere intre Nokia si Tetarom, in martie 2007, infrastructura de drumuri, retele de apa, canalizare, gaz, energie electrica, iluminatul public si viabilizarea terenului urmeaza a fi realizate cu sprijinul Guvernului Romaniei.
Nokia a produs, in anul 2007, aproximativ 450 de milioane de telefoane mobile, in cele zece fabrici pe care le are in noua tari.
 
Primaria Jucu incaseaza taxe de 330.000 de euro de la Nokia
Primaria Jucu va beneficia de 1,2 milioane de lei (circa 330.000 de euro) anual din partea companiei Nokia, sub forma de impozite si taxe pe cladiri, terenuri si salarii, banii urmand sa fie canalizati spre investitii, a declarat primarul comunei Jucu, Dorel Pojar. El a declarat ca administratia locala a comunei pregateste ample lucrari de infrastructura. “Sunt bani din impozite si taxe, in jur de 1,2 milioane de lei pe an. Banii ii vom investi in lucrari de canalizare, drumuri, tot ce inseamna infrastructura. Sumele vor intra in bugetul Primariei Jucu incepand din momentul inaugurarii oficiale a fabricii Nokia”, a spus Pojar. Primarul din Jucu a afirmat ca, din cei 1.600 de anjagati ai fabricii de telefoane mobile, un numar de 120 sunt localnici din comuna. Bugetul comunei Jucu a fost de 6,4 milioane de lei (1,8 mil. euro) pe acest an.
Prezent la inaugurarea fabricii Nokia, primul-ministru Tariceanu a declarat la Cluj ca Guvernul Romaniei sprijina investitiile care au un aport inalt de tehnologie si capacitate de inovatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO